Článek
Postup
01.
Do mísy prosejte mouku a promíchejte ji se solí a sušeným droždím. Doprostřed udělejte důlek, vlijte do něj olivový olej a podle potřeby 150 až 200 ml vlažné vody. Vypracujte hladké těsto, přikryjte v míse utěrkou a nechte alespoň 30 minut na teplém místě kynout.
02.
Mezitím si připravte rajčatovou omáčku. Na olivovém oleji zpěňte najemno nakrájenou cibuli a poté přidejte nahrubo nasekaný česnek. Nechte zavonět a přilijte sekaná rajčata. Přidejte lžičku cukru, lehce osolte a opepřete.
03.
Omáčku povařte na mírném plameni asi 20 minut do zhoustnutí. Poté ji propasírujte přes síto nebo rozmixujte tyčovým mixérem. Podle potřeby ještě dochuťte a na závěr vmíchejte hrst čerstvé nasekané bazalky.
PIZZA POTĚŠÍ NA KAŽDÝ ZPŮSOB
04.
Vykynuté těsto rozdělte na dva díly a z každého vyválejte na pomoučněném vále tenkou placku o průměru asi 30 cm. Dva plechy vyložte pečicím papírem, položte na ně vyválené placky a potřete připravenou rajčatovou omáčkou.
05.
Navrch rovnoměrně rozdělte natrhané kousky mozzarelly. Poté rozprostřete poloviční množství parmské šunky (zbytek nechte na ozdobu po upečení). Posypte pár lístky bazalky a zakápněte olivovým olejem.
06.
Každou pizzu pečte v troubě vyhřáté na 250 °C přibližně 10 minut. Po dopečení pizzy dozdobte zbylou šunkou, rukolou a lístky bazalky. Nakonec zakápněte ještě trochou olivového oleje, opepřete a posypte hoblinkami parmezánu.
Máte rádi pizzu? Můžete vyzkoušet i tu s karamelizovanou cibulkou a olivami.