Hlavní obsah
3,5
(42)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Není nad poctivou domácí výrobu. Až se pustíte do přípravy křupavé domácí pizzy s parmskou šunkou, poznáte, že v jednoduchosti není pouze krása, ale také chuť – k uspokojení chuťových buněk vám postačí jen pár ingrediencí. Přesvědčte se sami.

1 hod.
Příprava
45 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
2 pizzy
Těsto
  • 300 g hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička sušeného droždí
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 200 ml vlažné vody
Omáčka
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 ks cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 400 g rajčat
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
  • 1 hrst čerstvé bazalky
K dokončení
  • 250 g mozzarelly
  • 160 g parmské šunky
  • 1 hrst čerstvé bazalky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 hrst čerstvé rukoly
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 2 lžíce parmazánu
Článek

Postup

01.

Do mísy prosejte mouku a promíchejte ji se solí a sušeným droždím. Doprostřed udělejte důlek, vlijte do něj olivový olej a podle potřeby 150 až 200 ml vlažné vody. Vypracujte hladké těsto, přikryjte v míse utěrkou a nechte alespoň 30 minut na teplém místě kynout.

02.

Mezitím si připravte rajčatovou omáčku. Na olivovém oleji zpěňte najemno nakrájenou cibuli a poté přidejte nahrubo nasekaný česnek. Nechte zavonět a přilijte sekaná rajčata. Přidejte lžičku cukru, lehce osolte a opepřete.

03.

Omáčku povařte na mírném plameni asi 20 minut do zhoustnutí. Poté ji propasírujte přes síto nebo rozmixujte tyčovým mixérem. Podle potřeby ještě dochuťte a na závěr vmíchejte hrst čerstvé nasekané bazalky.

04.

Vykynuté těsto rozdělte na dva díly a z každého vyválejte na pomoučněném vále tenkou placku o průměru asi 30 cm. Dva plechy vyložte pečicím papírem, položte na ně vyválené placky a potřete připravenou rajčatovou omáčkou.

05.

Navrch rovnoměrně rozdělte natrhané kousky mozzarelly. Poté rozprostřete poloviční množství parmské šunky (zbytek nechte na ozdobu po upečení). Posypte pár lístky bazalky a zakápněte olivovým olejem.

06.

Každou pizzu pečte v troubě vyhřáté na 250 °C přibližně 10 minut. Po dopečení pizzy dozdobte zbylou šunkou, rukolou a lístky bazalky. Nakonec zakápněte ještě trochou olivového oleje, opepřete a posypte hoblinkami parmezánu.

Máte rádi pizzu? Můžete vyzkoušet i tu s karamelizovanou cibulkou a olivami.

Načítám