Článek
Nemusíte volit jen mezi kremžskou a plnotučnou hořčicí, ale můžete vyzkoušet třeba ananasovou, citronovou či pikantní s chilli. Meruňky nebo broskve ze zahrádky snadno proměníte v čatní a grilované maso je skvělé, když ho předem naložíte do marinády z piva. A to vše si snadno vyrobíte doma.
ČAS GRILOVÁNÍ JE TADY
Základní recept na domácí hořčici
Vyrobit si doma hořčici je velmi jednoduché. Postačí vám pár surovin a lahodný výrobek bez éček je na světě. Podle základního postupu získáte dobré kvalitní dochucovadlo, ale jestli budete chtít víc originální chuti, vyzkoušejte medovou, citronovou, kari, bylinkovou nebo třeba úplně svou variantu. Vše a ještě víc najdete v základním receptu na domácí hořčici.
Hořčičné semínko pro zdraví
Možná jste doposud používali hořčičné semínko jen při nakládání okurek, ale měli byste ho rozhodně zařadit do jídelníčku častěji – třeba právě v podobě domácí hořčice. Obsahuje totiž řadu vitaminů, ale hlavně důležitý selen, mangan, hořčík, fosfor, omega-3 mastné kyseliny a řadu dalších, velmi prospěšných látek.
Můžete si zvolit variantu bílou (ve skutečnosti je nažloutlá), hnědou nebo černou. Klasickou hořčicovou chuť semínka získají až po rozdrcení a namočení do vody nebo octa. Hořčice je ke grilovaným pokrmům skvělá nejen pro svou chuť, ale i pro schopnost eliminovat karcinogenní látky, které na nich ulpí po nakapání tuku do ohně.
Čatní ze zahrady
Ke grilovanému masu, ale nejen k němu, se naprosto skvěle hodí i další pochutina – domácí čatní, někdy psáno chutney. Jde o hustou výraznou omáčku a při její přípravě se fantazii meze nekladou. Podívejte se na základní recept na čatní, který vážně funguje a můžete si ho upravit podle vlastní chuti.
Právě teď lze obejít zahrádku a z toho, co na ní najdete, vyrobit třeba rebarborové čatní. A až přijde čas, měli byste vyzkoušet i hruškové a švestkové čatní.
Domácí marináda na maso
Grilované maso je výborné samo o sobě, ale ještě lepší bude, když ho před úpravou naložíte. Vhodnou surovinou pro přípravu domácí marinády může být alkohol: vyzkoušejte třeba marinádu z whisky anebo jednoduchou marinádu s pivem, hořčicí a chilli.
Domácí BBQ omáčka
Klasikou při grilování je barbecue omáčka – na její výrobu už potřebujete o trochu víc ingrediencí, ale rozhodně se vyplatí to vyzkoušet. Je totiž skvělá! Přinášíme vám recept na výbornou vařenou domácí barbecue omáčku na grilované maso, sýry i zeleninu.
Jste netrpěliví a nechce se vám BBQ omáčka vařit? Tady je recept na rychlou barbecue omáčku zastudena. Jednodušeji už to nejde!