Článek
Postup
01.
Neoloupanou cuketu (cca 800 gramů) nastrouhejte najemno, v cedníku smíchejte se lžičkou soli a nechte alespoň 15 minut vykapat.
02.
Mezitím pokrájejte na proužky slaninu a nechte ji pomalu vyškvařit. Připravte si brynzu – je-li moc tuhá, nařeďte ji trochou šťávy, kterou vyždímáte z cukety, anebo mlékem, kysanou smetanou nebo smetanovým jogurtem.
03.
Cuketu vyždímejte (šťávu zatím nevylévejte) a s vejcem, moukou, trochou sušeného česneku a další špetkou soli zpracujte na husté těsto. Podle potřeby můžete zředit vymačkanou šťávou. Ve velkém hrnci dejte vařit osolenou vodu a kousek těsta uvařte ve vroucí vodě na zkoušku – když se rozvaří, přidejte mouku, když vyplave na povrch v celku, je vše v pořádku. Přes haluškové síto pak těsto protlačujte přímo do hrnce a halušky vařte minutu od chvíle, kdy vyplavou na povrch.
04.
Halušky sceďte, promíchejte s brynzou a podávejte s proužky slaniny, pro vegetariány pak třeba s čerstvou pažitkou.
Tip
Nemáte síto na halušky? Těsto rozetřete na prkénko a nožem z něj odkrajujte jednotlivé nočky rovnou do vroucí vody. Je to trochu pracnější, ale funguje to dobře.
Z cukety připravíte i skvělé dietní lasagne, cuketovou pizzu bez mouky nebo šťavnaté kuřecí kuličky. Tak žádné řeči o tom, že je bez chuti!