Článek
Honí vás mlsná? S naším úžasným receptem jí můžete běžet klidně naproti. Tyhle voňavé koláčky si můžete vychutnat bez větších výčitek – neobsahují totiž žádnou mouku. Navíc jsou neuvěřitelně vláčné a na jejich čokoládovou chuť hned tak nezapomenete.
Čokoládové koláčky s broskvemi
Na 8 formiček o průměru 8 cm potřebujete: 80 g másla, 80 g hořké čokolády, 2 lžíce rumu, 100 g mletých ořechů (použila jsem kešú a lískové ořechy), 3 bílky, 3 žloutky, 60 g třtinového cukru, 2 broskve, máslo na vymazání, mleté ořechy na vysypání. Na ozdobu: strouhaný kokos, kousky čokolády
Postup: Nejdříve vymažte formičky máslem a vysypejte mletými ořechy, kokosem či moukou dle libosti. Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia. Broskve umyjte, vyjměte pecku a nakrájejte na měsíčky.
Připravte vodní lázeň, nad kterou rozpustíte máslo a čokoládu. Po rozpuštění vmíchejte rum a odstavte z tepla. Namelte ořechy dle vlastní preference a k lehce vychladlé rozpuštěné čokoládě je přimíchejte.
V jedné míse vyšlehejte žloutky s třtinovým cukrem do světlé pěny, v druhé míse zase bílky do tuhého sněhu. Vyšlehané žloutky i bílky postupně vmíchejte k čokoládové směsi.
Těsto vlijte do připravených formiček. Do každé dejte navrch dva až tři měsíčky broskve, posypte kokosem a kousky hořké čokolády. Formičky vyskládejte na plech a pečte přibližně třicet minut. Proveďte test špejlí, abyste se přesvědčili, zda jsou hotové.
Tip: Ovoce v koláčcích můžete zaměňovat dle sezony. Vyzkoušejte je také třeba se švestkami nebo hruškou, posypané mandlovými plátky.
Už rozehříváte troubu?