Článek
Postup
01.
Vejce vložte do vroucí vody, 10 minut povařte, zchlaďte studenou a po vychladnutí oloupejte. Pokud chcete slepičími vejci i zdobit, uvařte jich rovnou více, ať máte na obložení chlebíčků. Šest vajec nasekejte nadrobno. Jarní cibulku očistěte a také nasekejte.
02.
Vajíčka smíchejte s majonézou, cibulkou a žervé. Dochuťte hořčicí, solí a pořádnou dávkou čerstvě mletého pepře.
03.
Natírejte na pečivo (podstatně lepší než klasická veka je čerstvá bageta nebo i dobrý chléb), zdobte dle chuti a stavu zásob. Můžete dát na 4 minuty povařit křepelčí vejce, plátky ředkviček a pažitku, ale hodí se i jarní cibulka, camembert, šunka, slepičí vejce a podobně.
Obměny: Místo jarní dejte kousek klasické cibule nebo hrst pažitky, přidejte sušená rajčata, pokrájenou šunku nebo žervé nahraďte tvarohem. Dochutit můžete i sladkou či pálivou paprikou nebo pomazánku smíchat s rozmačkaným avokádem a trochou citronu proti zhnědnutí. Snadno z ní uděláte i tuňákovou pomazánku – stačí přidat plechovku scezeného tuňáka.
Pomazánka dobrá, ale na Silvestra by to chtělo něco originálnějšího? Zkuste želé panáky, sladko-slané preclíky a růžový hummus!