Článek
01.
Nejdřív si připravte ztracená vejce: v hlubším hrnci přiveďte téměř k varu osolenou a okyselenou vodu. Do hrnečku rozklepněte jedno vejce (čím čerstvější, tím lepší bude výsledek). Když začnou ode dna hrnce stoupat malé bublinky, vytvořte lžící velký vodní vír. Doprostřed opatrně vlijte vejce z hrnečku a povařte tři minuty. Vyberte ho děrovanou naběračkou a odložte na chvíli bokem. Vylovte z hrnce také případné zbytky bílku a stejným způsobem připravte i zbývající vejce.
02.
Krajíce staršího chleba nakrájejte na kostičky a nasucho opečte na pánvi. Sýr nastrouhejte na hrubém struhadle, bylinky opláchněte, osušte a nasekejte nadrobno.
DALŠÍ INSPIRACE
03.
Do talířů rozdělte opečené chlebové krutony, sýr a ztracená vejce, do každého ještě prolisujte stroužek česneku. Silný hovězí vývar přiveďte k varu a prolisujte do něj zbývající česnek. Velmi horký vývar rozdělte do talířů, posypte čerstvými bylinkami a ihned podávejte.
Můj tip: Verze se ztraceným vejcem je efektní, ale složitější na přípravu. Ráno po večírku můžete jedno rozšlehané vejce vmíchat přes vidličku přímo do polévky nebo do talířů připravit syrový žloutek a zalít ho opravdu vroucím vývarem. Odvážnější můžou nahradit goudu olomouckým tvarůžkem – horká polévka mírně potlačí jeho silné aroma a budete překvapení, jak moc se do polévky hodí. Já si také ráda do vývaru přidám i trochu kmínu.
Milujete česnečku jako my? A jaký recept máte? Podobný?