Hlavní obsah
3,3
(69)
Foto: Martina Lancingerová

Bylinkové žemle se sušenými rajčatyFoto: Martina Lancingerová

Připravit si domácí pečivo je zážitek. Nadýchané, vláčné a voňavé bylinkové žemle se sušenými rajčaty skvěle chutnají například s čerstvým sýrem. A jak si je vychutnáte vy?

20 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
6 kusů
Budete potřebovat
  • 15 g droždí
  • 1 špetka cukru
  • 160 ml mléka
  • 40 g másla
  • 200 g hladké mouky
  • 70 g polohrubé mouky
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky sušené bazalky
  • 1/2 lžičky sušeného oregana
  • 1/2 lžičky sušeného tymiánu
  • 7 ks sušených rajčat
  • 1 ks žloutků
  • 1 lžíce oleje
Článek

Postup

01.

Droždí rozdrobte do mističky a přidejte špetku cukru.

02.

Ohřejte mléko a k droždí přilijte přibližně jeho čtvrtinu. Přidejte větší špetku mouky a promíchejte. Nechte přikryté 15 minut na teplém místě, aby vzešel kvásek. (Tip: Jak na kvásek, aby se vždycky povedl.)

03.

Do zbylého mléka vložte na menší kousky nakrájené máslo a nechte rozpustit.

04.

Mouky promíchejte se solí a bylinkami. Sušená rajčata nakrájejte nadrobno a promíchejte s moukou. Přidejte vzešlý kvásek. Žloutek prošlehejte v mléčné směsi a přilijte do mísy. Zpracujte těsto. Nechte pod utěrkou 45 minut kynout. Během této doby alespoň jednou propracujte.

05.

Po nakynutí rozdělte těsto na 6 stejně velkých dílů. Vytvarujte žemličky – tvar je víceméně na vás. Vyložte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete olejem. Každou žemli párkrát nařízněte nožem a nechte 15 minut kynout.

06.

Vložte plech do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 25 minut.

Je pro vás pečení domácího pečiva vášeň? Pak byste neměli přehlédnout recept na křupavé pivní rohlíky, poctivé domácí housky anebo žitný kváskový chléb bez hnětení.

Načítám