Článek
Postup
01.
Droždí rozdrobte do mističky a přidejte špetku cukru.
02.
Ohřejte mléko a k droždí přilijte přibližně jeho čtvrtinu. Přidejte větší špetku mouky a promíchejte. Nechte přikryté 15 minut na teplém místě, aby vzešel kvásek. (Tip: Jak na kvásek, aby se vždycky povedl.)
03.
Do zbylého mléka vložte na menší kousky nakrájené máslo a nechte rozpustit.
04.
Mouky promíchejte se solí a bylinkami. Sušená rajčata nakrájejte nadrobno a promíchejte s moukou. Přidejte vzešlý kvásek. Žloutek prošlehejte v mléčné směsi a přilijte do mísy. Zpracujte těsto. Nechte pod utěrkou 45 minut kynout. Během této doby alespoň jednou propracujte.
05.
Po nakynutí rozdělte těsto na 6 stejně velkých dílů. Vytvarujte žemličky – tvar je víceméně na vás. Vyložte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete olejem. Každou žemli párkrát nařízněte nožem a nechte 15 minut kynout.
06.
Vložte plech do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 25 minut.
Je pro vás pečení domácího pečiva vášeň? Pak byste neměli přehlédnout recept na křupavé pivní rohlíky, poctivé domácí housky anebo žitný kváskový chléb bez hnětení.