Hlavní obsah

Nejhezčí květinové dekorace do bytu, na stůl i na zeď. Stačí jen pár kytiček a originální nádoba

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Také vám na zahradě všechno kvete a bují? Byla by škoda toho nevyužít. Vytvořte si milé květinové dekorace, které váš domov krásně oživí i provoní a do interiéru vnesou kus léta. A jestli nemáte květinový záhon, můžete použít i luční kvítí, pěkné bylinky v květináči, výrazné pokojovky nebo umělé rostliny. Inspirujte se!

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Trendy v doplňcích do domácnosti se každoročně mění. Jeden však zůstává stále in a nic nenaznačuje, že by se na jeho půvabu a oblibě mělo něco změnit. Dobře zvolené rostlinné či květinové aranžmá oživí každou místnost a patří mezi interiérové dekorace, které příznivě ovlivní první dojem. Přitom neexistují žádná pravidla: Je to váš prostor, takže si ho můžete ozdobit, jak chcete!

Květinová dekorace: Kam ji umístit?

Než začnete vázat kytici, tvořit květinovou dekoraci anebo případně pořizovat novou pokojovku, zamyslete se, kam ji chcete umístit. Nic nemůžete zkazit, když ji dáte do předsíně. Uvítá vás i vaše hosty hned při vstupu a všem okamžitě zvedne náladu. V této místnosti však většinou nebývá příliš světla, takže musíte dobře vybírat. Další možnost je postavit vázu či květináč do jídelny anebo obýváku – zejména kulatý jídelní stůl je pro krásnou rostlinnou dekoraci jako stvořený. Vhodné a důstojné místo, kde živá ozdoba krásně vynikne, je také parapet.

Velmi příjemný způsob, jak si zlepšit den, představuje také pohled na kytici v oblíbené váze. Stačí ji umístit na noční stolek – a bude to první, co uvidíte po probuzení, a to poslední, co vás potěší před ulehnutím. V tomto případě se však vyhýbejte příliš velkým či složitým aranžmá. Ve spojení s lampičkou, mobilem a vedle dalších drobností, které možná v ložnici u postele máte, by mohl celek vypadat neuspořádaně a kytička by dostatečně nevynikla.

  • Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv místnost, dbejte, aby aranžmá bylo maximálně ve výšce očí. Nikdo nechce, aby ho z pohledu na hezkou kytici bolelo za krkem.

Dekorace z květin: Roli hraje i barva

Jako u ostatních bytových doplňků také zde platí, že je vhodné, aby výrazná květinová dekorace barevně ladila s  interiérem. Pokud chcete, aby prostor působil klidným a vyrovnaným dojmem, držte se chladnějších tónů a volte rostliny v odstínech modré, fialové a růžové. Pro více energie v místnosti použijte výzdobu v teplých barvách, třeba červené, oranžové či žluté.

Zvažte také, zda zvolíte čerstvé, nebo raději umělé květiny. Skutečné rostliny dodají interiéru přirozený šmrnc a živou energii. Umělé jsou zase nenáročné na údržbu a vydrží tak dlouho, jak dlouho vás budou bavit. V žádném případě na nich nešetřete! Aby byl jejich dekorativní efekt dokonalý, musejí vypadat opravdu „jako živé“.

Správný výběr rostlin

Nechcete řezané ani umělé květiny, ale rostlinné dekorace vás přesto lákají? Pak vám pravděpodobně budou vyhovovat suchomilné bylinky ve stylovém květináči (krásná je levandule) anebo třeba pěkné a nenáročné pokojovky. Jsou to ty, které nepotřebují mnoho vody, případně ani slunečního světla. Máte-li domácí mazlíčky, zejména kočky, které šplhají po nábytku, anebo psy, již leccos okusují, dejte si pozor na jedovaté pokojové rostliny, které mohou otrávit nejen lidi, ale i zvířata.

Milujete čerstvé květiny? Aby vaše živé aranžmá vydrželo co nejdéle, hledejte druhy, které dlouho kvetou, například růže. A nezapomínejte, že místo, kam kytici či vazbu umístíte, může být stejně důležité jako samotný výběr rostlin. Nejdůležitější je správné množství slunečního světla.

Květiny jako dekorace interiéru. Inspirujte se!

Jak na aranžmá ze živých květin

Jakmile si vyberete vhodné květiny, přichází správný čas na jejich kombinace. Základem je přemýšlet o celkovém dojmu, kterého chcete dosáhnout. A měl by korespondovat s ostatním vybavením. Například luční kvítí se bude lépe vyjímat v interiéru v boho stylu než v domácnosti, kde převládá beton a surové materiály. Tam se zase hodí orchideje nebo vznešené růže a hortenzie.

A co nádoba, kterou na květinovou dekoraci použijete? Nebojte se experimentovat a vyměňte klasickou broušenou vázu za keramickou, použít lze i mísu, skleničku či svícen… Dejte na intuici!

Jak využít síťku od brambor k aranžování květin

Načítám