Hlavní obsah

Hortenzie, královna vaší zahrady. Potřebuje polostín a speciální hnojení

Foto: Anakumka, Shutterstock.com

Foto: Anakumka, Shutterstock.com

Od chvíle, kdy si vysadíte na zahradu první hortenzii, se v tom vezete. Můžeme vám skoro garantovat, že dřív nebo později donesete domů další a další… Jeho Veličenstvo hortenzie je totiž královna, které je potěšení sloužit.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Hortenzie jsou květiny, kterým když se daří, prospívají a kvetou, podmaní si každého. Existuje několik druhů, takže si můžete vybrat, který je pro vaši zahradu nebo terasu ten nejvhodnější, tedy spíš kterému z nich můžete dát vhodné podmínky. Představíme vám je a prozradíme, co potřebují, aby vás tyto květiny potěšily nádhernými květy.

Hortenzie velkolistá

Asi nejznámějším druhem hortenzie je ta velkolistá, Hydragea macrophylla. Můžete ji znát z parků, ale i babiččiny zahrádky, kde byla často u plotů a nezřídka fungovala jako dominanta celého pozemku. Aby prospívala, potřebuje polostinné stanoviště, kde je dostatek světla, ale (Jaké jsou ideální trvalky do tmavých koutů zahrady). Půda by měla být vlhká, kyprá a kyselá – v klasické zásadité se jí nebude dařit, takže nejspíš nebude ani kvést.

Aby hezky kvetla, potřebuje nejen zmíněné podmínky, ale i správný řez, o kterém se dočtete níže. Kdyby vám to připadalo složité, vybírejte při nákupu rostliny, které mají v názvu označení Forever and Ever nebo Endless Summer, což znamená, že kvetou na nových i starých výhonech.

Foto: S.O.E, Shutterstock.com

Hortenzie latnatá vydrží i na slunném stanovištiFoto: S.O.E, Shutterstock.com

Hortenzie latnatá

V zahradách, kde není dostatek stínu na to, aby tam prospívala hortenzie velkolistá, můžete vysadit hortenzii latnatou, Hydrangea panniculata. Snese totiž i slunné stanoviště. I ona má ráda kyselejší půdu, pokud byste ji chtěli sami namíchat, pak jde o kompost, rašelinu a písek v poměru 5:2:1.

Květy nemají klasický tvar, jsou spíš hroznovitého tvaru, ale také mohou mít spoustu odstínů a velikostí. Navíc ideálně doplňují klasickou velkolistou variantu, protože kvetou o trochu později.

Další druhy hortenzií

Na zahradě nebo na terase v květináči můžete pěstovat hortenzii stromkovou, Hydrangea arborescens. Velmi efektní je i hortenzie řapíkatá, Hydrangea petiolaris, která je popínavá. Zajímavá je i hortenzie dubolistá, Hydrangea quercifolia, která může dorůstat až dvou metrů, její listy připomínají listy dubu a na podzim se zabarvují do vínově červené barvy. Velmi oblíbeným kultivarem je hortenzie pilovitá, Hydrangea serrata, která je díky původu v horských oblastech Koreje a Japonska hodně odolná. Má specifické květy, které mění barvu.

Barva květů hortenzií

Když se řekne hortenzie, většině lidem naskočí typicky modrá barva květů. Ovšem i když si takovou koupíte, může se změnit. Hortenzie totiž barvou květů reagují na kyselost půdy, takže můžete i trochu experimentovat. Pro růžové a červené květy hortenzií velkolistých a pilovitých si připravte směs z kompostu, jílu, rašeliny a písku v poměru 4:3:2:1; pro bílé a modré květy by to měl být poměr rašeliny, kompostu, jílu a písku 3:2:1,5:0,5.

Hnojení hortenzií

I hnojením velkolistých hortenzií můžete ovlivnit jejich barvu, takže pokud chcete modrou, kupte hnojivo speciálně pro podporu této barvy, existuje ale i to pro růžové květy. Obecně se přihnojují v době kvetení, asi do konce srpna. Pro velkolisté kupujte speciální hnojivo, latnaté si vystačí s univerzálním.

Zálivka

Hortenzie patří mezi rostliny, které potřebují pravidelnou (8 nejčastějších chyb v zalévání). Neměli byste je nechat vyschnout natolik, že jim začnou vadnout a osychat listy – a pak je přelít. Ideální je pro ně stále vlhká půda, ovšem nikoli přemokření nebo stání ve vodě. Jsou tedy ideálními kandidáty pro neustálou kapénkovou závlahu. Rozhodně ocení, když jejich okolí zamulčujete, čímž snížíte odpařování vody.

Stříhání hortenzií

Každý druh hortenzie potřebuje jiný řez:

  • Velkolistá kvete na dvouletých výhonech, takže na jaře z ní odstraňte jen větvičky, které nepřežily mráz, a výhony se zaschlým květenstvím. Stejně na tom jsou i hortenzie pilovitá nebo dubolistá, tedy ty, které kvetou na starém dřevě. Tyto druhy můžete dle potřeby celkově zmladit, tedy na jaře seříznout na stejnou délku. Jen odstraňte příliš husté výhony, aby si nestínily, ale jinak nic víc nepotřebují. Zmlazovací řez můžete udělat během května až června.
  • Hortenzie latnaté či stromečkovité tvoří pupeny zjara, takže je lze prořezávat víc, klidně až nad první pár pupenů – můžete si to dovolit i proto, že kvetou na mladých výhoncích.
  • Popínavé hortenzie seřezávat nemusíte, tam jen na jaře zastřihnete to, co po zimě uschlo.

Ochrana před zimou

Čím mladší hortenzii na zahradě máte, tím větší ochranu na zimu jí dejte. Postup je snadný – zahrňte ji lehčím substrátem, chvojím nebo mulčem, použít můžete i zdravé spadané listí. Pokud už je hortenzie velká a vysoká, můžete ji svázat opatrně dohromady, aby nepolehala pod vrstvou sněhu. Svažte ji ale opatrně, nepříliš pevně.

Choroby a škůdci hortenzií

Dobrou zprávou je, že hortenzie většinou na choroby a škůdce netrpí, tedy rozhodně nepatří mezi choulostivé.

  • Může se u nich objevit plíseň šedá, kterou poznáte právě podle šedého povlaku na listech. Pak je třeba rostlinu ošetřit vhodným přípravkem.
  • Nafialovělý povlak způsobuje padlí, proti kterému se také koupí vhodné přípravky.
  • Hortenzie může trpět i chlorózou, což je nedostatek železa – to je pak nutné doplnit vhodnou zálivkou, například vodou s přidáním zelené skalice. Tento problém se projevuje žloutnutím nebo bělením listů.
  • V případě, že hortenzii napadnou (Jací jsou nejotravnější?) využijte přípravky, které na ně zabírají.

Načítám