Hlavní obsah
3,4
(77)
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Boloňské špagety jsou klasika, která chutná nejlépe doma. Zkuste ji uvařit podle našeho receptu a nebudete litovat.

15 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 500 g špaget
  • 1 ks cibule
  • 1 ks mrkve
  • 50 g celeru
  • 3 stroužky česneku
  • 400 g hovězího mletého masa
  • 6 ks rajčat
  • 250 g rajčatového protlaku
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 1 hrst čerstvých bylinek
  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 4 lžíce strouhaného parmazánu
Článek

Máte trochu času navíc? Připravte si domácí těstoviny. Když je dobře usušíte, zbydou vám i do zásoby a vaše chuťové pohárky vám poděkují.

Postup

01.

Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Mrkev a celer očistěte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Vše orestujte v hlubší pánvi na olivovém oleji spolu s utřeným česnekem, přidejte mleté maso a směs orestujte dohněda. 

02.

Mezitím přiveďte k varu vodu na těstoviny. Rajčata zbavte zeleného konce, na slupce udělejte nožem malý křížek a spařte je ve vroucí vodě, kterou máte připravenou na špagety. Zchlaďte je ve studené vodě a oloupejte. Poté je nakrájejte a lehce vmíchejte do masové směsi. Ve vodě následně uvařte těstoviny podle návodu na obalu.

03.

Přidejte rajčatový protlak, cukr a nasekané bylinky, osolte a opepřete, oheň stáhněte na minimum a duste pod poklicí. Pokud je v pánvi málo tekutiny, podlijte směs vodou, ve které jste vařili těstoviny. Jakmile je směs hotová, přidejte do pánve špagety uvařené na skus a promíchejte.

Další neopomenutelnou italskou delikatesou jsou špagety carbonara. Uvařte je podle našeho ozkoušeného receptu.

Načítám