Hlavní obsah
3,0
(28)
Foto: Viktorie Hrazdílková

Foto: Viktorie Hrazdílková

Že jste si i vy dali letos předsevzetí jíst zdravěji? Pak vyzkoušejte tyto plněné batáty, které potěší nejen vaše tělo, ale i chuťové pohárky. Batáty jsou sice oproti klasickým bramborám kaloričtější, dokáží ale zasytit na delší dobu, mají nižší glykemický index a navíc obsahují vitaminy A a C.

20 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Plněné batáty
  • 2 ks batátů
  • 200 g hovězího mletého masa
  • 1/2 lžíce koření na mleté maso
  • 1/2 hrnku sterilované kukuřice
  • 1 plechovka krájených sterilovaných rajčat
  • 1 konzerva fazolí v rajčatové omáčce
  • 1 lžíce soli
  • 1 špetka pepře
  • 1/2 lžičky chilli
  • 1 lžička sušené majoránky
K podávání
  • 4 lžíce zakysané smetany
  • 1 ks zelené papriky
  • 1 lžíce oleje
Článek

Postup

01.

Začněte tím, že si upečete batáty. Batáty neboli sladké brambory omyjte, osušte a zabalte do alobalu. Takto připravené je dejte péct do předem vyhřáté trouby na 200 °C. Pečte do měkka, 30 až 40 minut, záleží na velikosti batátů.

02.

Nyní si připravte náplň. Mleté maso dochuťte podle vašich preferencí nebo použijte kořenící směs. Na lžíci oleje maso zprudka orestujte a při restování vařečkou rozdělte na menší kousky. 

03.

K orestovanému masu přidejte konzervu rajčat, konzervu fazolí a kukuřici. Osolte, opepřete a přidejte i chilli podle chuti. Směs nechejte dusit pod poklicí alespoň 10 minut.

04.

Nakonec vypněte plamen a přidejte v prstech rozmělněnou majoránku (lépe se rozvoní). 

Foto: Viktorie Hrazdílková

Plněné batáty chutnají skvěle se zakysanou smetanouFoto: Viktorie Hrazdílková

05.

Směs servírujte na upečené půlce batátu. Před podáváním doporučujeme ještě dochutit lžící zakysané smetany a nadrobno nakrájenou zelenou paprikou pro chuť i barvu.

Vyzkoušejte naše další zdravé recepty! Třeba hutnou polévku z červené čočky nebo polentové hranolky s paprikovým dipem.

Načítám