Hlavní obsah
4,3
(15)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Rodiče vědí: chvíle, kdy větší děti objeví kouzlo krevet, sushi a steaků, znamená velkou hrozbu pro rodinný rozpočet. Stačí ale trocha improvizace a jedním (pořádným) steakem nakrmíte i čtyři hladovce.

15 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Na nakládanou cibuli budete potřebovat
  • 3/4 hrnku jablečného octa
  • 1 hrnek vody
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 1/2 lžíce soli
  • 2 ks červené cibule
Na hořčičnou majonézu
  • 4 lžíce majonézy
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžička limetkové šťávy
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
Na rukolový salátek
  • 2 hrsti čerstvé rukoly
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
Na steak
  • 400 g nízkého roštěnce
  • 2 lžíce oleje
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
  • 1 plátek másla
Na dokončení
  • 2 ks bagety
Článek

Dobré maso nepotřebuje komplikovaný doprovod: o trochu křupavosti a kyselosti se postará naložená cibule, špetku příjemné hořkosti dodá rukola a lehce pikantní tečku hořčičná majonéza.

Postup

01.

Nejdřív si připravte rychlou nakládanou cibuli: do rendlíku vložte všechny suroviny kromě cibule, nálev přiveďte k varu, míchejte, až se cukr rozpustí, odstavte a nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Mezitím propláchněte zavařovací sklenici vařící vodou, oloupejte cibuli a nakrájejte ji na silnější půlkolečka (budete potřebovat dvě větší nebo tři menší cibule). Cibuli naskládejte do sklenice a zalijte vlažným nálevem. Nechte úplně vychladnout, vložte do lednice a nechte proležet do druhého dne.

Tip: Takhle připravená cibule vydrží v lednici asi týden. Hodí se jako příloha ke všem grilovaným masům, ke karbanátkům, ale i jako obloha k ostřejším jídlům tipu kari.

02.

Na hořčičnou majonézu jednoduše dobře promíchejte všechny ingredience a nechte chvíli v chladu proležet.

Tip: Víte, jak na domácí majonézu?

03.

Lístky rukoly zakápněte olejem, přidejte citronovou šťávu, špetku soli a pepře a zlehka promíchejte ve velké míse.

04.

Na dokonalý šťavnatý steak včas vyberte maso z lednice a nechte ho dojít pokojové teploty, může to trvat i 3 až 4 hodiny. Předehřejte troubu na 160 °C a pořádně rozpalte těžkou pánev, která dobře vede teplo a můžete ji vložit i do trouby. Maso osušte, dobře potřete ze všech stran olejem a vložte na pánev. Zprudka ho opečte z obou stran dohněda, bude potřebovat asi 2 minuty z každé strany. Maso se k pánvi nejdřív přichytí, nedloubejte do něj a nesnažte se ho odlepit, až bude správně opečené, uvolní se. K obrácení použijte kleště.

05.

Takhle připravený steak vložte do trouby a nechte ho dopéct: maso s výškou 3 cm pečte na stupeň rare 3 až 4 minuty, medium bude po 5 až 6 minutách a propečený steak musíte nechat v troubě 8 až 10 minut. Upečené maso vyjměte z trouby, položte na něj kostku másla, osolte ho a opepřete. Volně ho zakryjte alobalem a nechte ještě asi 10 minut odpočinout, poté ho příčně nakrájejte ostrým nožem na plátky.

06.

Bagety rozřízněte na třetiny (nebo čtvrtiny) a poté je nakrojte, ale nedokrojte, podélně. Potřete je hořčičnou majonézou, přidejte hrst rukoly, plátky masa a pár koleček nakládané cibule.

A protože steakové maso opravdu není levná záležitost, po zbytek týdne budou na stole skromnější jídla: smažená kedlubna ze zahrady, překvapivě chutný grenadýr marš a možná i jáhlový nákyp s jablky.

Související témata:

Načítám