Článek
Postup
01.
Do mísy dejte mouku, přidejte citronovou kůru, droždí, vlažné mléko, rozpuštěné máslo a vajíčko.
02.
Přidejte cukr, sůl a koření (místo skořice může být i muškátový oříšek nebo anýz) a vypracujte hladké a nelepivé těsto.
03.
Nasekané ovoce – nejlépe sušené, ale může být i čerstvé – přidejte jako poslední. Nechte kynout, dokud není objem dvojnásobný.
04.
Z těsta udělejte na pomoučené ploše bochánky a dobře je „zakoulete“. Vkládejte do olejem vymazaného pekáčku a nechte opět nakynout.
05.
Potřete je vajíčkem. Smíchejte ingredience na bílý kříž a hmotu dejte do sáčku s ustřiženou špičkou a každý bochánek postříkejte do kříže.
06.
Pečte ve vyhřáté troubě při 160 °C asi 20–25 minut. Po upečení ještě potřete medem.
Recept na anglické velikonoční bochánky nám dal cukrář Josef Maršálek. Jeho život by vydal na román, přečtěte si s ním celý rozhovor.