Článek
Postup
01.
Dýni rozpulte, lžící z ní vydlabejte semínka a pokrájejte ji na kousky. Jednu velkou cibuli pokrájejte najemno a nechte zesklovatět na olivovém oleji. Pro pikantnější chuť můžete v této fázi přidat i trochu chilli.
02.
Do hrnce přidejte dýni a ještě asi 5 minut restujte, aby trochu změkla. Zasypejte rýží a nasekaným česnekem, pořádně promíchejte a zalijte vínem. Přidejte šalvěj (pokud nemáte, fajn je i tymián nebo rozmarýn) a povařte, aby se víno trochu odpařilo. Zalijte vodou či vývarem, podle toho osolte a za občasného míchání vařte pod pokličkou asi 20 minut doměkka.
03.
Mezitím si připravte krevety. Tento krok můžete i úplně vynechat nebo je vyměnit za jemné krůtí či kuřecí maso. Na troše oleje s nasekanou chilli papričkou (nebo chilli vločkami) zprudka orestujte oloupané krevety, aby zrůžověly a opekly se. Přidejte i najemno nasekaný česnek, osolte a opepřete a případně ještě zakápněte olejem.
04.
Rizoto zjemněte máslem, dochuťte citronovou šťávou a čerstvě mletým pepřem a vmíchejte sýr. Podávejte spolu s krevetami.
Máte rádi krémová rizota v italském stylu, nebo preferujete českou sypkou verzi?