Článek
Kešu oříšky podpoří paměť a zlepší imunitu, jsou totiž bohaté na draslík a hořčík. Mandle udělají dobře vašemu zažívání, je v nich spousta vlákniny. Pistácie jsou skvělým dodavatelem železa a para ořechy obsahují vitamin B1, který vás posílí proti stresu. A všechny ořechy jsou zdrojem nenasycených mastných kyselin, ochránců před aterosklerózou a infarktem.
Dokonalá potravina, nemyslíte? Je tu ale háček. Ze 100 g ořechů byste vymačkali až 90 g tuku! Je to sice nutričně cenný tuk, to mu ale nezabrání usadit se na vašem bříšku nebo stehnech.
Lžičku ke každému jídlu
Kolik oříšků je tedy přijatelné denně sníst? „Ořechy a semínka jsou zdravé, ale energeticky bohaté potraviny, proto musíte dávat pozor na jejich množství,“ potvrzuje výživová poradkyně Iva Veselá z poradny Food Life. A doporučuje:
„Ke každému jídlu stačí dodat jednu lžičku nebo lžíci ořechů. Množství se bude odvíjet od celkové skladby pokrmu. Pokud máte k obědu hovězí maso, které již tuk obsahuje a je navíc připravené na oleji, ořechy si už nedopřávejte. A naopak pokud máte kuřecí maso nebo nízkotučný tvaroh ke svačině, tak tuky můžete doplnit právě lžičkou až lžící ořechů a semínek.“
Na druhu nezáleží
Kalorická hodnota jednotlivých druhů ořechů se liší jen minimálně, v množství „jedna lžička“ se rozdíly ztratí. Můžete si tedy klidně vybrat ty, které vám chutnají nejvíc, ideální je ale různé druhy střídat. „Jezte mandle, pistácie, lískové, kešu, vlašské, para i pekanové ořechy. Jediné, co může hrát roli, je psychologická stránka věci: jeden para ořech například vydá přibližně za 4 malé mandle, takže můžete mít pocit, že jste jich snědli víc,“ vysvětluje Iva Veselá.
Ořechy, které škodí
I takové existují! Jsou to oříšky „pokažené“ dalšími přísadami – čokoládovou nebo jogurtovou polevou (ztužený tuk a cukr, které jsou jejich základem, posunou bilanci od zdravé potraviny směrem k energetické bombě) nebo solí, které máme ve stravě už tak nadbytek. A upřímně, nijak zvlášť vám neprospěje ani oříšek, nacházející se uprostřed krémové náplně čokoládového bonbonu (nanejvýš vám pomůže zlepšit náladu).
Další věc, na kterou je potřeba dávat pozor, je kvalita. „Kvůli vysokému obsahu oleje ořechy snadno žluknou nebo mohou být napadené plísněmi,“ upozorňuje internistka a obezitoložka Jitka Housová z 3. interní kliniky 1. LF UK Praha.
V některých případech poznáte zkažené zboží pouhým okem: třeba mandle by měly být bílé, nanejvýš mírně krémové. Pokud mají nažloutlou barvu, rozhodně je nekupujte. Buďte opatrní i při jakékoli chuťové odchylce. Zatímco vlašské ořechy (obzvlášť ty úplně čerstvé) mohou být trochu natrpklé, dobré para ořechy vždy chutnají nasládle – jsou-li nahořklé, není s nimi něco v pořádku.
Oříšky nakupujte nejlépe ve specializovaných prodejnách, případně ve velkých supermarketech, kde se zboží dlouho v regálech neohřeje (a navíc tam často chodí kontroly). V malých večerkách může snadno ujít pozornosti i prošlé zboží. A když už je máte doma, věnujte pozornost skladování: oříškům nedělají dobře vyšší teploty, vyplatí se tedy uchovávat je v chladničce.
Co je pro vás větší lákadlo – oříšky, nebo čokoláda? A věděli jste, že ořechy jsou vlastně skořápkaté ovoce?