Článek
Možná také občas v záchvatu zdravé výživy zastavíte před regálem plným různých potravin, ale nevíte, co s nimi. Rádi byste je i do svého jídelníčku zařadili, jenže jak se připravují? A jsou z nich dobré kaše, omáčky, nebo se připravují jako přílohy? Představíme vám takové, které umějí zázraky se štíhlou linií, a sami jsme je vyzkoušeli. Proto dáme ruku do ohně za to, že fungují a rozhodně vám budou i chutnat!
Kuskus zahustí lehká jídla
Jak vypadá:Drobné žluté kuličky z pšenice, které se na rozdíl od všech níže uvedených nevaří, ale zalévají horkou vodou a nechávají pár minut bobtnat. „Jde o velmi lehkou přílohu, která je skvělá do všech teplých zelenin, ale i na studeno do salátů, či k masu,“ uvádí nutriční specialistka Jana Altnerová. Dobrý je i na sladko ke snídani – s bílým jogurtem, ovocem a oříšky. Nemá výraznou chuť.
Co umí: „Zdravě zahustit lehká jídla tak, abyste po nich neměli hlad a nemuseli si tak dopřávat ještě další přílohu,“ říká Jana Altnerová. Pomocníkem je také ve chvíli, kdy nemáte na vaření čas. I když nevypadá a ani tak nechutná, patří kuskus mezi těstoviny. Obsahuje bílkoviny, vlákninu a má nízký glykemický index. Zároveň je lehce stravitelný, takže si ho můžete dát i před sportováním.
Recept na večeři:Jeden menší lilek podusíte nakrájený na pánvi, zakapete tamari sójovou omáčku, přidáte trochu cibule a česneku. Mezitím si zalejete kuskus horkou vodou. Než lilek dopodusíte, je kuskus hotový a můžete ho přidat k lilku. Vše promícháte a dochutíte strouhaným sýrem (kozí, feta, madeland light) a můžete podávat s plátkem chleba.
Bulgur coby skvělý multivitamin
Jak vypadá:Má větší zrnka než kuskus, musí se 12 minut vařit, ale tím veškerá složitost na přípravu končí! Je to celozrnná pšenice, která vás výsostně a bez výčitek zasytí. Není drahý a má minimum tuku. A také nenadýmá.
Co umí: Dodat vitaminy, minerály a vlákninu. Díky tomu všemu dohromady nebudete při hubnoucím jídelníčku mít nedostatek důležitých látek nebo trpět hlady. A ještě navíc vám pročistí střeva, zabrání průjmu i zácpě, čímž působí coby prevence rakoviny zažívacího traktu.
Recept na snídani:30 g bulguru uvaříte, do něj pak přidáte půlku banánu, 150 g bílého jogurtu, lžičku javorového sirupu, 10 kusů lískových oříšků, pár rozinek či kuliček hroznového vína a podle chuti skořici či kakao.
Exotická quinoa vás pročistí
Jak vypadá:Podobně jako předchozí dvě plodiny, jen je po uvaření příjemně měkká s jemnou oříškovou chutí. Je to velmi ceněná exotická obilovina s vysokým procentem (12–18 %) bílkovin.
Co umí:Narozdíl od pšenice nebo rýže obsahuje důležité aminokyseliny, čímž patří mezi neobvykle kompletní a zdraví prospěšné potraviny. Je zdrojem vlákniny, fosforu, železa a hořčíku. Neobsahuje lepek a je velmi lehce stravitelná. Je proto vhodná na přípravu pokrmů nejen zdravovovýživářů, ale i hubnoucích, celiatiků a některých alergiků.
Recept na oběd:Pod pokličkou vařte quinou 15 minut, a pak nechte dojít. Mezitím si připravte 200 g listového špenátu (je na vás, zda mraženého či čerstvého). Na pánvi orestujte cibuli, pokrájená rajčata a trochu kukuřice. Přidejte špenát, poduste a na závěr vmíchejte uvařenou quinou. Dochuťte sůlí a pepřem.
Tak co, zkusíte zdravé snídaně nebo večeře? Máte nějaký svělý recept s uvedenými typy těstovin? Podělte se o své názory a nápady s ostatními čtenáři v diskusi pod článkem!