Hlavní obsah

Zemřela Hana Hegerová: připomeňte si její nejhezčí písně

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V roce 2011 se rozloučila s pódiem a odešla na zasloužený odpočinek. Po deseti letech se veřejnost bude loučit s ní – s českou královou šansonu, s Piaf z Prahy, s Hanou Hegerovou. Zemřela ve věku 89 let.

Článek

Jako kdyby tragédií nebylo dostatek, veřejnost zasáhla smutná zpráva o smrti zpěvačky Hany Hegerové. Zemřela ve věku 89 let v pražské Nemocnici Na Homolce obklopena svými nejbližími. Osudnou se jí stala zlomenina krčku a komplikace s tím spojené.

Narodila se jako Carmen Farkašová, jméno jí měla vymyslet babička, která byla velikou milovnicí opery. Hana Hegerová si ho však změnila při svém prvním angažmá v divadle v Žilině. Prý proto, aby ji nemohli pomluvit, že nejen že špatně hraje, ale ještě si dá jméno Carmen. Rozhodla se tedy pro Hanu a příjmení si vzala rodné své maminky  — Čelková. Hegerovou se stala po sňatku s divadelním dramaturgem Daliborem Hegerem. Narodil se jim syn Matúš, ale manželství dlouho nevydrželo. Po rozvodu žil jediný syn zpěvačky s tatínkem, Hana Hegerová pracovala na své kariéře.

Jakápak já jsem dáma! 

Byla označována jako první dáma českého šansonu, ona však tuhle nálepku v lásce příliš neměla. Argumentovala, že výborných zpěvaček máme v republice mnohem více a krom toho, že ona není žádná dáma. Stejně tak zpochybňovala své pěvecké umění, v několika rozhovorech se nechala slyšet, že jedním z hlavních důvodů, proč ji lidé tak zbožňují, jsou dobré a líbivé texty.

Ačkoli se musí nechat, že na partnery v profesním životě měla opravdu štěstí (spolupracovala mimo jiné i s legendárními tandemy jako Hapkaáček, Suchý&Šlitr.), bez charismatu a originality by to byl jen částečný úspěch. Nikdo nedokázal šansony procítit tak jako ona. Ostatně připomeňte si to sami poslechem nejznámějších písní této obdivuhodné ženy a zpěvačky, Hany Hegerové.

Tak abyste to věděla

Píseň z filmu Kdyby tisíc klarinetů připomíná roky, které Hana Hegerová strávila v divadle Semafor. Film byl natočen podle stejnojmenné hry pocházející z pera Jiřího Suchého a Ivana Vyskočila. Zhudebnil ji Jiří Šlitr.

Lásko má

Píseň se v originále jmenuje La Chanson des Vieux Amants a nazpíval ji Jacques Brel. Pro Hanu Hegerovou ji přetextoval Pavel Kopta v roce 1984.

Čerešně

Tklivá píseň, kterou mají dnes mnozí neodmyslitelně spjatou nejen s osobou Hany Hegerové, ale také filmem Pelíšky, kde zazněla. Text má na svědomí Milan Lasica, hudbu napsal Jaroslav Filip.

Vana plná fialek

Jak se dostat do Paříže během tří a půl minuty? Poslechem písně Vana plná fialek, která pochází od Petra Hapky a Michala Horáčka. Tohle spojení prostě vždycky dopadlo skvěle.

Levandulová

Píseň Levandulová pochází z alba Potměšilý host, které bylo v pořadí pátým studiovým. Nahráno bylo mezi roky 1985-1986 a za krásné písně mohla Hegerová vděčit opět duu Hapkaáček.

Potměšilý host

Nemůžeme opomenout ani ústřední píseň ze stejnojmenného alba Potměšilý host. V ní Hana Hegerová vynikl nejen svým jedinečným zpěvem, ale i velice citlivým přednesem na samém začátku.

Repertoár Hany Hegerové je samozřejmě mnohem, mnohem obsáhlejší. Zavzpomínejte si na vaše oblíbené písně této šansoniérky v diskuzi, anebo zavzpomínejte třeba na Evu Pilarovou, která zemřela před rokem.

Reklama

Načítám