Hlavní obsah

Zakázaná jídla: Těchto 6 potravin nikdy nejezte večer

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Skoro každý si někdy dává jídlo pozdě večer, na tom není nic až tak hrozného. Jsou ale jídla, na která byste v pozdních hodinách měli zapomenout. Nejenže kvůli nim budete tloustnout, ale dokážou zničit spokojený spánek a způsobit bolesti břicha.

Článek

Některá jídla se k večeři z různých důvodů opravdu nehodí. Nejde totiž jen o to, zda se po nich nabírají kila – podstatné také je, že nějakým způsobem narušují spánek a zatěžují trávení. Na těchto šest pokrmů si večer dávejte pozor! Mohou vám udělat pěknou neplechu.

1. Celer

Celer je zdravý, o tom žádná. Jedná se o výborný zdroj vitaminu A, některých vitaminů řady B a minerálních látek, třeba draslíku, hořčíku, vápníku a železa. „Celer má ale velmi silné močopudné účinky a po jeho večerní konzumaci může být spánek dost narušen,“ vysvětluje nutriční specialistka ze Světa zdraví Kristýna Báčová. Jestli tedy nechcete jít šestkrát během noci na malou, tak si ho k večeři radši nedávejte.

2. Pizza

Když se vracíte pozdě večer domů, rozhodně se vám nechce vyvářet ani cokoli chystat. Stánky s pizzou, které míjíte, se zdají jako hotová spása. Vezmete si dva trojúhelníčky a máte vystaráno...

Bohužel pizza patří mezi nejméně vhodná večerní jídla. Je to obrovská dávka kalorií a sacharidů a často také nevhodných saturovaných tuků. Nejenže taková večeře může vést ke špatnému a lehkému spánku – když si dáte pizzu hodinu nebo méně před spaním, je dost možné, že vás dostihnou noční křeče a bolesti v břiše.

Foto: Breslavtsev Oleg, Shutterstock.com

Pizza je vynikající, ale spánek nevylepšíFoto: Breslavtsev Oleg, Shutterstock.com

3. Zmrzlina

„Tahle studená pochoutka obsahuje velké množství cukru a někdy i kofeinu. Ovšem kromě toho, že zásobí tělo cukrem, což vede k tloustnutí, studený pokrm musí tělo začít ohřívat, a tak není zajištěna správná regenerace a kvalitní spánek je pryč,“ uvádí trenérka Markéta Brožová z Fitness Contours.

4. Červené maso

Oblíbené hovězí nebo vepřové pokrmy jsou velkou zásobárnou cenných minerálů, vitaminů i bílkovin, na kterých by večerní jídla měla být založena. Přesto si je před spaním odpusťte. Když sníte steak, svůj trávicí systém zaměstnáte velkým úkolem, se kterým se bude vyrovnávat celé hodiny. Tělo nebude schopné dostat se do klidového režimu a to není pro kvalitní spánek zrovna to nejlepší.

5. Hořká čokoláda

„Sice obsahuje antioxidanty, které chrání tělo před volnými radikály, ale zároveň obsahuje také stimulační látky, a to kofein a teobromin. Těmi nakopnete organismus podobně jako při pití kávy nebo energetického nápoje. Kvalita spánku je tak narušena a svaly nemají možnost dobře regenerovat,“ popisuje Markéta Brožová.

6. Ostré koření

„Na noc se také určitě vyhýbejte ostrému koření, které může způsobit pálení žáhy, reflux nebo nadýmání. Ostré jídlo navíc vyžaduje od organismu spolupráci a větší úsilí při trávení. Můžete se tak v noci kvůli tomu budit, nebo mít dokonce křeče,“ upozorňuje nutriční specialistka Kristýna Báčová.

Co nejčastěji jíte, když dostanete pozdě večer hlad? Tipy od nás najdete ve článku Lekce zdravého vaření: 3 jídla, která si můžete v klidu dát jako druhou večeři!

Reklama

Související témata:

Načítám