Hlavní obsah

Švestkové knedlíky z těsta z krupicové kaše

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Ovocné knedlíky mají dva vrcholy sezony a ten druhý zažívají s příchodem sladkých modrých švestek. Zapomeňte na drahé tvarohové nebo pracné kynuté těsto a zkuste si ho připravit z krupičné kaše.

Článek

Dělat ovocné tvarohové knedlíky pro dva strávníky ještě tak drahé není, pro čtyři už vám ale nákup peněženku provětrá. Už jste s našimi recepty mohli vyzkoušet levné spařované těsto, teď přišel čas na těsto z krupičné kaše.

Švestkové knedlíky z krupicového těsta

Na 6 až 8 knedlíků:

  • 350 ml mléka -
  • 80 g dětské krupičky + trocha na zahuštění -
  • 1 velké vejce -
  • špetka soli -
  • 1 rovná lžíce krupicového cukru -
  • 400 g švestek -

Na posyp:

  • 70 g skořicových sušenek -
  • 1 lžička mleté skořice -
  • 1 vanilkový cukr -
  • 75 g rozpuštěného másla -

Postup

Krok 1: Dvě třetiny mléka dejte zahřívat do kastrolku, ve zbytku rozmíchejte krupičku. Když mléko začne vřít, vmíchejte do něj krupičnou směs a uvařte hustou kaši. Nechte ji zcela vychladnout. Víte, jak uvařit krupicovou kaši?

Krok 2: Do studené kaše přidejte sůl, trochu cukru a vejce a vymíchejte hladké těsto. Podle potřeby ho ještě zahustěte trochou krupice, dokud nedrží pohromadě tak, aby z něj šly dělat placičky.

Krok 3: Na mokrou dlaň rozprostřete trochu těsta, na něj dejte švestku (můžete je předem vypeckovat, ale nemusíte) a zabalte – z uvedeného množství je asi 6 až 8 knedlíků. Vařte je cca 7 až 9 minut, dokud nevyplavou.

Krok 4: Sušenky rozemelte a smíchejte se skořicí a vanilkovým cukrem. Hotové knedlíky v sušenkové drti obalte a podávejte zakápnuté trochou másla.

S čím máte nejraději švestkové knedlíky vy: dáváte přednost skořici, nebo máku? A už jste vyzkoušeli ovocné knedlíky z batátového těsta?

Načítám