Článek
Dělat ovocné tvarohové knedlíky pro dva strávníky ještě tak drahé není, pro čtyři už vám ale nákup peněženku provětrá. Už jste s našimi recepty mohli vyzkoušet levné spařované těsto, teď přišel čas na těsto z krupičné kaše.
Švestkové knedlíky z krupicového těsta
Na 6 až 8 knedlíků:
- 350 ml mléka -
- 80 g dětské krupičky + trocha na zahuštění -
- 1 velké vejce -
- špetka soli -
- 1 rovná lžíce krupicového cukru -
- 400 g švestek -
Na posyp:
- 70 g skořicových sušenek -
- 1 lžička mleté skořice -
- 1 vanilkový cukr -
- 75 g rozpuštěného másla -
Postup
Krok 1: Dvě třetiny mléka dejte zahřívat do kastrolku, ve zbytku rozmíchejte krupičku. Když mléko začne vřít, vmíchejte do něj krupičnou směs a uvařte hustou kaši. Nechte ji zcela vychladnout. Víte, jak uvařit krupicovou kaši?
Krok 2: Do studené kaše přidejte sůl, trochu cukru a vejce a vymíchejte hladké těsto. Podle potřeby ho ještě zahustěte trochou krupice, dokud nedrží pohromadě tak, aby z něj šly dělat placičky.
Krok 3: Na mokrou dlaň rozprostřete trochu těsta, na něj dejte švestku (můžete je předem vypeckovat, ale nemusíte) a zabalte – z uvedeného množství je asi 6 až 8 knedlíků. Vařte je cca 7 až 9 minut, dokud nevyplavou.
Krok 4: Sušenky rozemelte a smíchejte se skořicí a vanilkovým cukrem. Hotové knedlíky v sušenkové drti obalte a podávejte zakápnuté trochou másla.
S čím máte nejraději švestkové knedlíky vy: dáváte přednost skořici, nebo máku? A už jste vyzkoušeli ovocné knedlíky z batátového těsta?