Článek
Pro uchování správné kvality vína je zásadní stabilní prostředí: stálá teplota, vlhkost, tma a poloha láhví. A to vše nabízí domácí vinotéka. Podle jakých parametrů ji tedy vybírat? Pojďme na to krok za krokem!
1. krok: Co budete skladovat
Někdo má rád jen bílé víno, jiný zase červené. Je-li to váš případ, postačí vám vinotéka s jednou chladicí zónou – tedy jednou teplotou. Ale pozor na to: i ta se směrem dolů snižuje, byť o několik stupňů. „Dále se prodávají vinotéky vícezónové, na bílé a červené víno, případně i na šampaňské. Oddělené ovládání teploty v jednotlivých zónách je samozřejmostí,“ připomíná Pavel Šramota, zástupce značky Philco.
2. krok: Velikost
Velikost vinotéky se nejčastěji uvádí podle počtu láhví. Nabízejí se také subtilní vinotéky, kam se vejdou jen 4 nebo třeba 8 láhví (hodí se pro začátečníky nebo ty, kteří sice mají rádi dobré víno, ale dopřávají si ho občas). A dokonce i takové, které se svými rozměry vejdou opravdu všude, například úzké o šířce asi 15 cm.
3. krok: Způsob chlazení
Podle systému chlazení se dělí na termoelektrické a kompresorové. „Termoelektrické pracují na principu Peltierova článku, jehož výhodou je nízká cena a vysoká životnost, ale není příliš výkonný. Proto se používá u menších vinoték, kde jeho výkon postačí. Nevýhodou je vyšší spotřeba i doba chlazení – může trvat až 24 hodin, než obsah vinotéky dosáhne potřebné teploty,“ uvádí Pavel Šramota.
A dodává, že kompresorové vinotéky fungují podobně jako ledničky díky chladicímu médiu. Jsou výkonnější, ochlazení vín trvá asi půl hodiny, a mají nižší spotřebu. Všímejte si tedy i údaje, do jaké energetické třídy zvolená vinotéka patří (energeticky nejúspornější spadají do kategorie A, či ještě lépe A+).
4. krok: Poloha láhví
Víno se ukládá do vodorovné polohy, aby nedošlo k vysychání korkového špuntu a následně pronikání vzduchu. Police jsou kovové nebo dřevěné. Co však s vínem, pokud ho nedopijete? Některé vinotéky nabízejí rovněž prostor, kam lze láhev vína postavit a uchovat ho v optimálních podmínkách k další konzumaci.
5. krok: Užitečné detaily
Ptejte se na provedení dvířek. Používá se sklo a je třeba, aby nepropustilo sluneční paprsky, které přispívají ke znehodnocení vína. Může být i čiré, avšak s ochrannou vrstvou. Vnitřní osvětlení nesmí prohřívat láhve a šikovné je dotykové, například na madlu (abyste neotevírali dvířka jen proto, že si posvítíte do „útrob“ spotřebiče). Zajímejte se také o hlučnost a ochranu proti vibracím.
Mezi funkce navíc patří například antibakteriální ochrana nebo takzvané superchlazení (teplota ve vinotéce se krátkodobě sníží tak, aby teplota vína rychleji dosáhla optimálního stavu).
6. krok: Kam ji umístit
Vinotéky se prodávají volně stojící i vestavné. Pro obě skupiny platí – spotřebič umístěte tak, aby na něj nepůsobily přímé sluneční paprsky, rovněž vadí teplo vycházející z trouby nebo varné desky.
Ale nic se nestane, když vinotéku postavíte třeba i vedle sedačky. Tedy pokud poblíž není také topení…
A jak uchováváte víno vy?