Článek
Postup
01.
Neloupané mandle spařte horkou vodou a vyloupejte ze slupek. Žloutky oddělte od bílků a utřete spolu s cukrem a pár kapkami mandlové tresti. Přidejte povolený tuk a najemno rozmixované mandle. Dají se rozmixovat i pomocí tyčového mixéru nebo už namleté koupit.
02.
Vše promíchejte a postupně přidávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně přimíchejte, aby vám nespadl. Dejte do dortové formy o průměru 24 cm a pečte při 180° C asi 25 minut. Pokud nemáte formu s nepřilnavým povrchem, nezapomeňte ji vymazat máslem a vysypat moukou. Po upečení nechte piškot vychladnout.
03.
Ze smetany vyšlehejte šlehačku a smíchejte se zakysanou smetanou. Podle chuti doslaďte moučkovým cukrem. Želatinový ztužovač udělejte podle návodu a zamíchejte do krému.
04.
Poté přidejte i nadrobno nakrájené jahody. Krém rozetřete na připravený moučník a nechte v lednici tuhnout nejméně dvě hodiny, nejlépe však přes noc. Po ztuhnutí ozdobte dort půlkami jahod a zalijte želatinou, kterou připravíte podle návodu na obalu. Želé ztuhne během pár minut, takže můžete ihned podávat. Na talíři stačí dozdobit třeba jen lístky máty nebo šlehačkou.
A
další tipy? Na mandlový korpus můžete použít jakýkoli krém, který vás napadne, nejvíce si však rozumí s lehkými tvarohovými nebo pudinkovými krémy.
Místo jahod můžete použít libovolné sezonní ovoce. Kompotované ani mražené moc nedoporučuji, obsahuje hodně vody a krém by nemusel správně ztuhnout. Mandlovou tresť seženete běžně v obchodě (v regálu vedle kypřicích prášků a potřeb na pečení).
Pokud se vám nechce dělat mandlový piškot nebo na něj nemáte čas, udělejte klasický piškot a po upečení ho můžete zakápnout amaretem nebo jiným likérem.
Na tomto receptu snad ani není co zkazit, vždycky se vám zaručeně povede a zvládne ho i absolutní začátečník. Tak nemějte strach a honem do díla, mlsné jazýčky vašich blízkých určitě rádi zkontrolují výsledek!