Článek
01.
Předehřejte si troubu na 180 °C a plech si vyložte pečicím papírem. Ten ještě můžete pomazat trochou másla, aby se vám pak od těsta dobře odděloval.
02.
Nastrouhejte celou margotku najemno, dejte stranou bílky a žloutky smíchejte s cukrem, kakaem a strouhanou tyčinkou. Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Správně vyšlehaný sníh by vám neměl vypadnout z nádoby, pokud ji obrátíte dnem vzhůru.
03.
Kakaovou hmotu opatrně promíchejte se sněhem tak, aby vám nespadl. Pomocí stěrky rozmažte do tvaru čtverce na pečicí papír a dejte péct do trouby na zhruba 7 minut. Pozor, aby se nespálila!
04.
Po upečení vyndejte plech z trouby a nechte chvíli vychladnout. Poté srolujte i s papírem jako hotovou roládu. Ten samý postup zopakujte u světlého těsta.
05.
Když rolády vychladnou, opět je rozložte, kakaovou potřete bílým krémem bez jahod. Na konec těsta blíže sobě dejte celé banány a pomocí pečicího papíru rolujte. Papír postupně oddělujte od těsta. Přebývající krém setřete, hotovou roládu zabalte do alobalu a dejte tuhnout do lednice.
06.
Na světlé těsto natřete jahodový krém, banán už nedávejte a opět zarolujte. V alobalu dejte vychladit alespoň na 30 minut. Výsledný moučník krájejte na plátky a na tácu střídejte. Můžete dozdobit šlehačkou, meduňkou nebo mátou.
A další tipy?
- Základní recept na roládu je jen z vajec a cukru, je tedy vhodný pro bezlepkovou dietu.
- Krém a ovoce můžete použít podle fantazie a chuti, do těsta také můžete přidat různé mleté ořechy, mák, sušené ovoce, čokoládovou čočku a podobně.
- Povrch rolád můžete potřít zbývajícím krémem a nechat ztuhnout v ledničce.Pro dvoubarevnou roládu pomažte kakaové těsto krémem, položte na něj světlé těsto, opět namažte krémem, poklaďte ovocem a zabalte. Nedělejte těsto moc tenké, při rolování by se vám potrhalo.
- Zkuste roládu i naslano! Jen do těsta nedávejte cukr. Přidejte trochu strouhaného sýra podle chuti, 4 lžíce strouhanky a posekané bylinky. Jako náplň můžete použít třeba anglickou slaninu, šunku, pivní sýr, nakládanou zeleninu, pikantní tvarohový sýr, prostě co vás napadne.
- Sladká nebo slaná, potěší vás každá. Jednou za čas „zhřešit“ je povoleno a lehký jarní dezert určitě rychle „vyběháte“. A pokud budete mít přece jen trochu špatné svědomí, rozdělte se třeba s kolegy v práci… Utužovat vztahy nejen na pracovišti je potřeba a ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem.