Hlavní obsah
3,1
(106)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Podzim je sezona jablek a byla by škoda omezovat jejich zpracování jen na moučníky. Perfektně se hodí i k vepřovému masu. Tentokrát jsme jablka použili v podobě moštu a přidali k nim sezonní zeleninu a smetanu. Získáte šťavnaté maso a krémovou omáčku.

20 min.
Příprava
1 hod., 5 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 2 ks cibule
  • 4 lžíce rostlinného oleje
  • 600 g vepřové plece
  • 2 utřené stroužky česneku
  • 200 ml jablečného moštu
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 lžíce smetanového křenu
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 2 ks mrkve
  • 1 snítka čerstvé šalvěje
  • 3 snítky čerstvého tymiánu
  • 2 listy bobkového listu
  • 2 hrsti mraženého hrášku
  • 200 ml drůbežího vývaru
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
Na ozdobu
  • 1/2 ks červeného jablka
Článek

Postup

01.

Cibuli nakrájejte najemno a zpěňte na troše oleje. Když zesklovatí, přidejte maso nakrájené na kostky, osolte, opepřete a opečte dohněda. Pak podlijte moštem (máte-li rádi nakyslejší chuť, můžete použít cider), přidejte smetanu, hořčici, křen a utřený česnek a asi 15 minut poduste.

02.

Mezitím nakrájejte řapíkatý celer a mrkev. Oboje přidejte spolu s nasekanou šalvějí, tymiánem a bobkovým listem k masu a duste asi 40 minut doměkka. Podle potřeby podlévejte vodou nebo drůbežím vývarem.

03.

Na závěr do omáčky přidejte hrášek a podle potřeby dochuťte solí a pepřem. Teď už stačí provařit asi tři až pět minut, aby hrášek povolil, ale neztratil barvu. Podávejte s těstovinami nebo rýží a na talíři dozdobte jablkem nakrájeným na nudličky.

Výtečnou navinulou chuť nedodá masu jen víno a mošt, ale také cider. Dejte si kuře na cideru se zakysanou smetanou, pečená stehna na cideru nebo kuře pečené s žampiony na cideru.

Načítám