Článek
Loupání, čištění a krájení zeleniny je docela věda. Tu je potřeba oloupat slupku, jinde zase vydlabat semínka nebo oříznout blanky. A k tomu ještě existuje zelenina, které se nesmíte vůbec dotknout! Jak si poradit s paprikou, rajčaty, chřestem, řapíkatým celerem a spoustou dalších potravin vám na našem videu ukáže Jaroslav Zahálka, šéfkuchař kubánské restaurace La Bodeguita del Medio. Věřte, že tohle jste ještě neviděli!
A teď ještě slibované vychytávky a nože přímo z obchodu!
Překvapení dne: Ananasovač
Jestli jste někdy urputně přemýšleli, jak se ananas promění ve sladká kolečka, velká „tak akorát“ do plechovky, a nemohli jste na to přijít, je tu odhalení dne: Je na to speciální nástroj, který si můžete koupit domů. Na jedné straně asi dvaceticentimetrové tyče je madlo, za které se točí, na druhém konci zase kulatý kráječ s otvorem uprostřed. A jak se tenhle ďáblův stroječek používá? Stačí ananasu odkrojit vršek s listy, kráječ do odhalené dužiny zabodnout a pak to jen pořádně roztočit…
Je libo pomeranč?
Jeden ze způsobů loupání pomeranče jste už viděli na videu. Přímo na citrusové plody také existuje speciální nůž. Je poměrně pružný, tenký a tvarem do špičky. Po obou stranách čepele jsou miniaturní ostré zoubky, uprostřed špičatý výstupek. „Pomocí ostrého výstupku nejprve kolem dokola citrus obřízněte,“ popisuje použití nože Marcela Paťhová z reprezentační prodejny Potten & Pannen na pražském Újezdě, „poté zajeďte špičkou nože pod slupku a opatrně ji odřízněte od vnitřku. Za pár vteřin máte hotovo.“
Pohodová snídaně
Pro ty, kteří si rádi pochutnávají na dobré snídani, tu máme hned dva nápady. Tím prvním (a v mnoha domácnostech jistě používaným) je nůž na zdobení, někdy také nazývaný karblovací. Přední část čepele je zvlněna do ostrých zoubků, kterými vykouzlíte efektní proužky na okurce, mrkvi, sýru nebo bramborách.
Druhým nedocenitelným pomocníkem může být snídaňový nůž. Přední část čepele je ostrá (na krájení sýrů i másla), zadní část hladká, vhodná pro mazání pečiva margaríny nebo pomazánkami.
Pokud se chcete pustit do objevování říše voňavých sýrů, není od věci pořídit si přímo k tomu určený nůž. Jemné vroubky na ostří zaručují perfektní řez, otvory zase zařídí, že se plátky na nůž nelepí. Šikovná je i vidlička místo špičky, kterou ukrojený kousek nabodnete a pošlete rovnou do pusy.
Při přípravě italských jídel se neobejdete bez nože na parmazán. Má ostrou špičku a zaoblenou čepel z obou stran – sýr se jím pouze odlamuje, nekrájí. Jemu podobný je nůž na ústřice, který se liší pouze přidanou kovovou ochranou na prsty.
Ach, to maso
Pro snadnou úpravu syrového masa, ať už červeného, bílého nebo rybího, jsou správně vybrané nože k nezaplacení. Na krájení steaků a grilovaného masa je vhodný štíhlý „steakový nůž“ se silnou čepelí a rovným ostřím. Snadno zapluje do masa a zaručí přesný a bezproblémový řez.
Na oddělování masa od kosti použijte „vykosťovací nůž“ s charakteristickou obloukovitou čepelí. Špatný není ani filetovací nůž, který je trochu delší a má velmi pružnou čepel s rovným ostřím.
Pro úpravu lososa také existují zvláštní nástroje. Nůž na plátkování se zakulacenou špičkou a střídavými otvory po obou stranách zaručí přesnost a hladkost řezu, pružný nůž na plátkování lososa s rovným ostřím a užší čepelí poslouží podobně.
V případě, že chcete šunku nebo maso pokrájet na opravdu tenké a přesné plátky, použijte plátkovací nůž se zakřiveným ostřím. Sáhnout můžete i po větším asijském zázraku jménem Santoku, který vedle úpravy masa a ryb zvládne i skvěle pokrájet zeleninu.
Pro skutečné kuchaře
Univerzálním pomocníkem do kuchyně je takzvaný „kuchařský“ nebo „šéfkuchařův“ nůž. Je robustní, těžký, se zakřiveným ostřím, a nejčastěji se používá na krájení zeleniny, čištění masa či sekání bylinek.
Šikovný je i malý čisticí nůž s ostřím zakulaceným dovnitř, který je vhodný pro loupání brambor a čištění zeleniny. A konečně nesmíme zapomenout ani na nůž na chleba, dlouhý zubatý nástroj, jehož účel snad ani není třeba vysvětlovat.
Přejeme vám spoustu pokrájených surovin bez jakýchkoli zranění!