Hlavní obsah
3,5
(4)
Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Rychlá, skvělá a nenáročná večeře? Kouzelná kombinace slov, obzvlášť po tom, co přijdete utahaní z práce a nechce se vám nic vymýšlet. Stačí skočit do nejbližší tržnice, „vyplenit“ zahrádku s bylinkami, a za pár minut můžete podávat!

10 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 100 g čínských vaječných nudlí
  • 300 g vepřové panenky
  • 1 ks cibule
  • 1 cm čerstvého zázvoru
  • 3 stroužky česneku
  • 2 ks jarní cibulky
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžičky chilli oleje
  • 2 lžičky hnědého cukru
  • 100 ml drůbežího vývaru
  • 100 g brokolice
  • 50 g fazolek
  • 227 g bambusových výhonků
  • 1 hrst listové petržele
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce chilli omáčky
  • 1 lžíce citronové trávy
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

01.

Nejprve připravte nudle podle návodu na sáčku. Obvykle je stačí povařit 15 minut ve vroucí vodě. Po uvaření je okapané smíchejte se sezamovým olejem a dejte na chvíli stranou.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

02.

Cibuli nakrájejte na drobné měsíčky a jednotlivé vrstvy rozdělte. Brokolici nakrájejte na malé kousky. Rychleji se uvaří a půjde lépe jíst. Zázvor je dobré nastrouhat nebo nakrájet na opravdu malé kousky, kdo má rád ostřejší chuť, může přidat více. Totéž platí o česneku, nakrájet na malé kousky – je pak méně štiplavý. Panenku podélně rozřízněte a pokrájejte na nudličky.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

03.

Ve woku rozpalte olej a dejte osmahnout cibulku, česnek a zázvor. Asi po minutě vhoďte maso, a jen co se zatáhne, přidejte brokolici, fazolky, okapané bambusové výhonky, připravené nudle a dochuťte chilli omáčkou, hnědým cukrem, sójovou omáčkou, chilli olejem a citronovou trávou. Párkrát promíchejte v pánvi, podlijte vývarem a nechte omáčku trochu zredukovat. Na závěr promíchejte s jarní cibulkou, petrželí, solí a pepřem. Skvělá večeře je hotová za pár minut!

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

A další tipy? Jelikož je už skoro léto, spousta z vás má bylinky na zahradě nebo balkoně a citronová tráva s petrželí se dá krásně využít. Navíc domácím pěstováním bylinek hodně ušetříte.

Chilli olej nemusíte horko těžko nikde shánět. Stačí odlít trochu kvalitního olivového oleje do čisté lahvičky a přidat čerstvou chilli papričku. Nechte pár dní odležet, a skvělý ochucený olej máte vždy po ruce! Takhle si můžete vyrobit spoustu jiných olejů – s bylinkami, česnekem a podobně.

Do nudlí lze dát téměř jakoukoli zeleninu, kterou máte rádi nebo zrovna po ruce, takže pokaždé můžete mít trochu jiné jídlo. Totéž platí o mase.

Čínské nudle dnes seženete téměř v každém obchodě, a když ne tam, na tržnici určitě, stejně tak i bambusové výhonky, sezamový olej a citronovou trávu.

Pokud si nejste jisti, zda sezamový olej ještě využijete, a nechce se vám ho kupovat, tak ho prostě vynechejte, nudle budou i tak dobré. Celému pokrmu dodáte šmrnc dvěma lžícemi dezertního vína nebo sherry. Zkuste to.

Drůbeží vývar je dobré mít zamrazený v kostkách na led, jednoduše ho pak využijete v potřebném dávkování.Pokud nevlastníte wok, nezoufejte, v hlubší pánvi se dají nudle také připravit.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Koupě woku se opravdu vyplatí, na různé masové směsi, nudle, thajské curry a jiné je opravdu ideální. Navíc nebudete potřebovat tolik tuku, vejde se tam i porce pro celou rodinu, zelenina zůstane křupavá a celé jídlo máte za pár minut hotové.

Související témata:

Načítám