Hlavní obsah
3,0
(5)
Foto: Archiv

Foto: Archiv

Jehněčí je považováno za jedno z nejzdravějších mas a je velká škoda, že je v naší kuchyni stále neobvyklé. Když ale zkusíte dnešní recept, už nikdy mu neodoláte!

20 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 porci
  • 350 g jehněčího hřbetu
  • 1 g čerstvého tymiánu
  • 1 g čerstvého rozmarýnu
  • 100 g mražených hříbků
  • 50 g cibule
  • 120 g brambor
  • 2 cl smetany
  • 5 cl omáčky demi-glace
  • 5 g česneku
  • 20 g másla
  • 2 cl slunečnicového oleje
  • 1 sklenka vody
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

01.

Zapněte troubu na 180 °C a začněte ji předehřívat. Mezitím nasekejte najemno lístky tymiánu a rozmarýnu.

Foto: Archiv

Nasekání bylinek vyžaduje opravdu ostrý nůžFoto: Archiv

02.

Maso očistěte, případně na povrchu odblaňte, osolte, opepřete a potřete polovinou tymiánu a rozmarýnu.

Foto: Archiv

Koření a bylinky je nejlepší do masa vmasírovatFoto: Archiv

03.

Následuje pokrájení oloupané cibule a brambor, obojího asi na 1 cm velké kousky. Česnek nakrájejte nebo nasekejte na jemné plátky.

Foto: Archiv

Cibule i česnek jsou nejlepší najemňoučkoFoto: Archiv

04.

Zpěňte cibuli na másle. Vložte i česnek a promíchejte. Přidejte houby, brambory a zalijte polovinou sklenky vody, demi-glace a nasypejte zbytek bylinek. Osolte, opepřete a vařte 10 minut.

Foto: Archiv

Vše svařte v jednom hrnciFoto: Archiv

05.

Na rozpáleném oleji orestujte z obou stran jehněčí hřbet, vložte ho do trouby a pečte asi 12 až 15 minut. Pak vypněte troubu a nechte ještě několik minut maso odpočinout.

06.

Po vyndání z trouby zjemněte ragú smetanou. Je hotovo! Jako zdravá příloha vám stačí brambory v ragú, případně můžete ještě další klasicky uvařené přiložit k už hotovému jídlu.

Související témata:

Načítám