Článek
Pokud vybíráte novou troubu, anebo se připravujete na vánoční pečení, zkuste si prolistovat návod k přístroji a podívat se, jaké programy umí. Velmi často jsou totiž tyto spotřebiče vybavené speciálními funkcemi na pečení právě drobného cukroví. Pokud zjistíte, že máte horkovzdušnou troubu, můžete péct až třikrát rychleji a také levněji. Program hydrobaking dodá vašemu cukroví na vláčnosti a s automatickými funkcemi nic nezkazí ani úplný trouba nebo začátečník.
Horký vzduch pečení zrychluje
Většina domácností má přitom výborné předpoklady, aby se vánoční cukroví povedlo. A to díky horkovzdušným troubám, které už dneska patří ke standardu, „obyčejnější“ jen s horním a dolním pečením seženete už je výjimečně. V čem jsou horkovzdušné lepší?
„U horkovzdušných trub se využívá ventilátor, který zajišťuje aktivní distribuci horkého vzduchu po celém vnitřním prostoru trouby. Přísun tepla k potravinám je tedy lepší, než když přichází pouze z horního a spodního tělesa při klasickém pečení. Proto při použití horkovzdušného ohřevu můžete úspěšně péct cukroví až na třech plechách najednou,“ popisuje Milan Landa ze společnosti Electrolux a dodává. „U klasického ohřevu by si plechy vzájemně ,stínily' v přísunu tepla a cukroví by tak nebylo udělané naráz a rovnoměrně.“
Pečeme krok za krokem
Aby bylo vaše cukroví dokonalé, je dobré nejprve troubu předehřát. Čas pečení tím zkrátíte zhruba o dvacet procent, a navíc v horkovzdušné troubě nastavujete teploty zhruba o dvacet stupňů nižší, než jsou v receptu uvedené pro obyčejnou troubu. Díky tomu máte nižší spotřebu energie a šetříte peníze, ale také tuk obsažený v těstě tolik neprská a snadněji tak troubu vyčistíte.
Hydrobaking nevysušuje
Setkat se můžete i s dokonalejší funkcí, takzvaným 3D horkým vzduchem, někde ještě doplněným funkcí hydrobaking. Takto vybavené trouby přijdou zhruba na dvacet tisíc korun. „Tato funkce je ideální na všechna kynutá těsta, chléb i koláče, protože vlhkost, která se z nich odpařuje, neodchází z trouby ven, ale zůstává uvnitř ve formě svodní páry. V takovém prostředí se pečivo nevysuší, ale zůstává vláčné a křehké,“ nabízí tip pro milovnice sladkého Jan Meyer ze společnosti BSH – Bosch Siemens domácí spotřebiče.
Když to trouba dokáže sama
S klesajícími cenami – pořídíte je už od 25 tisíc korun – si stále více lidí pořizuje přístroje s takzvanou automatikou. Ty jsou unikátní v tom, že disponují přednastavenými programy pro vybrané pokrmy, u těch dražších jich mohou být až tři stovky.
S takovými spotřebiči nemůžete udělat při pečení chybu, vyberete si jen z nabídky, že chcete péct cukroví, a zmáčknete tlačítko start. O nic jiného se nestaráte. „Trouba si sama dokáže změřit velikost připravovaného pokrmu pomocí elektroniky a měření rychlosti nárůstu teploty uvnitř. V sobě má pak předprogramováno, jaký druh ohřevu zvolit, s jakou teplotou pracovat a jak dlouho. Přitom dokáže kombinovat i několik způsobů ohřevu tak, aby výsledek byl co nejdokonalejší,“ říká Milan Landa.
Ale pozor, že byste zde měly speciální program na vanilkové rohlíčky a speciální na linecké, to nečekejte. Nemusíte ale ani tyto spotřebiče zatracovat, když máte nějaký speciální rodinný recept, který nikdo jiný nezná a tudíž ho nenajdete ani mezi automatickými programy.
I v těchto dokonalých troubách lze totiž péct „postaru“. Nic vám tak nebrání si ručně nastavit teplotu, čas i druh ohřevu, jak jste zvyklé od starších typů a jak se vám osvědčilo.
I když i v takových případech trouba pomůže. Máte při třetí várce dokonale „zmáknuté“ pracny? Způsob přípravy si lze uložit do paměti a trouba stejným způsobem udělá i další plechy. Nestane se vám tak, že zbytek bude nedodělaný nebo naopak něco připálíte.
Řekněte, není pak pečení radost, když víte, že nic nezkazíte a vše se povede?