Článek
Pečení není žádná věda a udělat dobrý koláč zvládne každý. Za předpokladu, že má dobrý recept. Tři takové moučníky, které zvládnou hravě i vaše trochu odrostlejší děti, si můžete upéct podle dnešních receptů! (První dva recepty jsou uváděny v hrníčkovém množství a těsto odměřuji vždy slavným hranatým červeným hrníčkem na kávu.)
Obrácený jablečný koláč
Na 1 dortovou formu (nebo malý pekáč) potřebujete: 1 a 1/4 hrnku polohrubé mouky, 3/4 hrnku cukru krupice, 5 vajec, 1 kypřicí prášek do pečiva a asi 6 jablek – pokud možno kyselejších, tuk a hrubou mouku na vysypání formy.
Postup: Nejdřív zapněte troubu a nechte ji roztopit na 180 stupňů Celsia. Mezitím připravte koláč: formu vymažte kouskem tuku a vysypte ji hrubou moukou. Jablka zbavte jádřinců, nakrájejte je na kostičky a vložte na dno formy. Do misky rozklepněte všech pět vajec, přisypte cukr a šlehejte ručním šlehačem tak dlouho, až v misce budete mít světlou, skoro bílou pěnu. Pak přimíchejte mouku promíchanou s kypřicím práškem a hladké těsto nalijte do formy na jablka a rovnoměrně je rozprostřete. Koláč pak vložte do rozpálené trouby a pečte asi 30–35 minut, až bude povrch krásně růžový. Těsto jablka „uzavře“ dole včetně jejich šťavnatosti a celý koláč je tak krásně vláčný.
Olejová bublanina s ovocem
Na 1 pekáč potřebujete: 1/2 hrnku oleje, 1 hrnek mléka, 2 vejce, 1 hrnek cukru, 1 hrnek polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, moučkový cukr na servírování a kompotované ovoce – já jsem použila asi 1,5 plechovky jahod, skvěle se hodí ale i meruňky, broskve, vypeckované třešně nebo višně, v sezoně samozřejmě může být ovoce čerstvé a nejlepší je bublanina rybízová!
Potřebujete samozřejmě i kousek tuku a hrubou mouku na vysypání formy (pekáče). Pokud chcete koláč upéct v hlubokém plechu, doporučujeme zdvojnásobit dávku surovin!
Postup: Aby vše šlo jako po másle, nejdřív zapněte troubu na 180 stupňů Celsia a nechte ji rozehřát. Mezitím vymažte a vysypejte formu, do mísy rozklepněte vajíčka, přisypte cukr a asi 2 minuty šlehejte ručním šlehačem, až vznikne světle žlutá pěna. Do té zašlehejte olej a mléko a nakonec i mouku promíchanou s kypřicím práškem do pečiva. Těsto, které je poměrně řídké, nalijte do připravené formy a navrch poházejte ovoce (kompotované nejdřív slijte od nálevu). Bublaninu vložte do trouby a pečte asi 35 minut, až má zlatavý povrch.
Skvělé recepty na podobně jednoduché koláče najdete také v článku Souboj receptů: Tři skvělé hrníčkové buchty.
Hruškový koláč z křehkého těsta
Na 1 koláčovou formu potřebujete: 1 křehké těsto z obchodu nebo 185 hladké mouky, 100 g tuhého másla a 4 lžíce studené vody; 2 velké hrušky (asi 500 g), 2 lžíce citronové šťávy, 1 skořicový cukr a tuk a hrubou mouku na vysypání formy.
Na drobenku je potřeba 80 g změklého másla, 80 g cukru krupice, 80 g hrubé mouky a 1/2 lžičky mleté skořice (ta být nemusí).
Postup: Křehké těsto dnes koupíte poměrně běžně v obchodech – dokonce i rozválené na pečicím papíře. Pokud si ho chcete vyrobit sami, receptnajdete v článku Tip na večeři: Slané koláče z křehkého těsta.
Vyválené (nebo jen rozbalené) křehké těsto rozložte do koláčové fromy, pomocí kulatého nože zarovnejte okraje a dno propíchejte vidličkou.
Hrušky oškrábejte, zbavte jádřinců a nakrájejte je na asi 5 mm silné plátky. Těmi rovnoměrně poklaďte vnitřek koláče, pokapejte je citronovou šťávou a posypte skořicovým cukrem. Do mísy dejte hrubou mouku, povolené máslo, cukr a podle chuti také skořici, rukama vypracujte drobenku a nasypte ji přes hrušky na koláči. Ten pak vložte do trouby, kterou jste si přehřáli na 190 stupňů Celsia. Pečte asi 35 minut, dokud nebude drobenka zlatavá.
Který svůj moučník byste doporučili začínajícím kuchařkám a kuchařům? Podělte se o svoje recepty v diskusi pod článkem!