Článek
Tři lednové večeře, které jsme pro vás připravili, sice dají trochu práce, ale za výsledek, který vám provoní celou kuchyni a potěší chuťové pohárky, to rozhodně stojí. Na gratinované brambory se nejlépe hodí salátový typ A či typ AB, na bramborovou kaši naopak moučný typ C. V případě prostředního receptu, tedy pečených brambor s bazalkou, sáhněte po kompromisu, „béčku“.
Zapečená bramborová kaše s mletým masem
Na 4 porce potřebujete: 400 g brambor (typ C), 2 lžíce másla, 2 lžíce mléka, sůl a pepř, 200 g mletého masa (směs hovězího a vepřového), 1 červenou cibuli, 1 mrkev, 2 lžíce strouhaného parmezánu, olivový olej
Brambory oloupejte, nakrájejte na kousky a dejte vařit do osolené vody asi na 20 minut. Poté vodu slijte a rozšťouchejte je. Zapojte do hry ruční šlehač a kaši vyšlehejte s máslem a mlékem – nejprve na nízké otáčky, potom na ty nejvyšší.
Na pánvi rozehřejte olej a zpěňte na něm cibuli nakrájenou na drobno. Přidejte mleté maso, kostičky mrkve, dochuťte solí a pepřem a asi 5 minut vše opékejte. Na dno zapékacích mističek poté rozdělte masovou směs, kaší naplňte zdobičku a na masovém základu tvořte bramborové „čepice“. Posypte parmezánem a dejte do trouby asi na 15 minut zapéct při 180 stupních Celsia. Podávejte ihned po vyndání z trouby, jinak se vám kaše propadne!
Pečené brambory s bazalkou
Na 4 porce potřebujete: 6 velkých brambor (typ B), 50 ml 30% smetany ke šlehání, 50 ml zeleninového vývaru, šťávu z půlky citronu, 3 stroužky česneku, hrst čerstvé bazalky, 2 lžíce strouhaného parmezánu, sůl a pepř
Brambory dobře omyjte pod horkou tekoucí vodou a ošetřete kartáčem. Položte je na dno pekáčku, posypte solí, slupku propíchejte na několika místech vidličkou a dejte péct na hodinu do trouby při 180 stupních Celsia.
Když jsou hotové, podélně je rozřízněte a lžičkou vydlabejte. V rendlíku krátce povařte smetanu, vývar, citronovou šťávu a prolisovaný česnek. Smíchejte s dužinou, přidejte posekanou bazalku a směs navršte na vydlabané půlky brambor. Posypte parmezánem a vraťte ještě na 15 minut do trouby.
Gratinované brambory s lososem
Na 4 porce potřebujete: 400 g brambor (typ A), 20 g rozpuštěného másla, 100 ml smetany ke šlehání, 100 ml mléka, špetku strouhaného muškátového oříšku, 1 velkou cibuli, 3 stroužky česneku, sůl a pepř, 100 g uzeného lososa, 50 g parmezánu
Brambory oloupejte a nakrájejte na opravdu tenké plátky. Na vařiči v rendlíku zahřejte smetanu s mlékem, solí, pepřem a muškátovým oříškem. Tento bešamel pak budete používat na prolévání vrstev. Pekáček s vyšším okrajem vymažte máslem. Dno pokryjte plátky brambor, posypte nadrobno nakrájenou cibulí a jemnými plátky česneku. Zalijte bešamelem a pokračujte opět jednou vrstvou brambor. Tu pokryjte plátky lososa a posypte sýrem. Opět prolijte krémovou omáčkou a začněte vrstvit zbytek brambor. Navrchu by měly být pouze brambory přelité bešamelem. Nechte péct v rozpálené troubě 45 minut až hodinu, a poté porcujte a podávejte.
A jaká kouzla dokážete v kuchyni s bramborami vy? Inspirujte se dalšími recepty z článků Tři netradiční přílohy z brambor nebo Souboj receptů: Jídla z brambor. Dobrou chuť a nezapomeňte se i vy podělit se svými recepty v diskusi pod článkem nebo v rubrice Vaše recepty!