Článek
„Jediné jídlo, které by vše pokazilo, neexistuje, vždycky jde o množství a četnost," říká Gabriela Knosová z Institutu redukce a prevence nadváhy. Podle ní samozřejmě nejsou vhodná jídla s velkým množstvím energie a nasycených tuků a cukrů, tedy jídla z fastfoodu, uzeniny, tučné maso, šlehačkové a smetanové krémové zákusky, smažená jídla a podobně.
Přesněji?
Podle Lady Noskové z Diet Plan vítězí mezi nejhoršími večeřemi následující trojice:
- Návštěva v pizzerii – cokoli, co bude s těstem (pizza, pasta, gnocci)
- Večerní „sedánek“ s přítelem (či přáteli) typu: vínko, sýrky, bagetka, tyčinky, chipsy
- Česká klasika: chleba s „něčím“
„Jde o to, že všechny tato jídla jsou bohatá na cukry (většinou rychlé) a na tuky. Není v nich žádná zelenina (nebo minimálně), a hlavně obsahují málo bílkovin,“ vysvětluje Lada Nosková.
„Správná večeře by měla být opak: Hodně zeleniny (= velký objem, málo energie), bílkoviny (= pocit sytosti), minimum sacharidů (zbytečná energie na noc),“ vysvětluje Lada Nosková. Problém je v tom, že lidé nemají žádnou kreativitu a představí si pod tímto jen salát. „A ten se 365 dní v roce opravdu jíst nedá.“
Nejen co, ale i kdy
Že by tedy večeře měla být lehká, protože příležitost, jak spálit výdejem její obsah, je už velmi malá, je vám asi jasné. Proto tolik záleží na tom, co večeříte: aby vám z ní faldy zkrátka nepřibývaly, když chcete opak. „Není ale tolik důležité kdy přesně jíte poslední jídlo dne, ale za jak dlouho po večeři jdete spát,“ říká nutriční poradkyně Miluše Petříková. Podle ní byste si měly dát po večeři dvě tři hodiny pauzu, než ulehnete do postele.
Večeřte s nepřítelem. Ale večeřte!
„Velkou chybou je poslední hlavní jídlo dne vynechávat úplně či jíst třeba naposledy v pět hodin,“ upozorňuje dietní specialistka Ludmila Holcová. Tělo se pak dostává do velkého deficitu mezi jídly a pravděpodobnost, že se kvůli tomu v noci vzbudíte hlady, je velmi vysoká. A stát u ledničky ve dvě ráno? Pokud se vám tohle vyhne, tak si stejně všechno, co pak sníte ráno, uloží organismus do zásob z obavy, že mu opět mnoho hodin nedáte najíst...
Nestíháte jíst během dne?
„To, jaký máte večer hlad, je jen důsledek skladby jídla během dne,“ uvádí Miluše Petříková důvod. Proto znovu připomíná známá pravidla redukčního programu, který funguje: snídaně co nejbohatší, svačina, oběd tak akorát, svačina II. a večeře. „V momentě, kdy něco během dne vynecháte, doháníte večer,“ dodává poradkyně, proč je jasné, že v takových případech vám salát nestačí a prahnete po „pořádném jídle“.
Jak to udělat dobře?
„Správná večeře musí obsahovat kvalitní bílkoviny, tedy libová masa, ryby, nízkotučné mléčné výrobky, vejce, vaječný bílek,“ doplňuje Gabriela Knosová. Zdůrazňuje, že vše má být v nesmažené a neuzené úpravě a s dostatkem čerstvé nebo tepelně upravené zeleniny.
Lada Nosková je konkrétní: Kromě salátu je dobrá třeba teplá pánev – orestovaná zelenina na olivovém oleji, doplněná o bílkoviny (fazole, tofu, krevety, kuře, hovězí, vejce, krabí tyčinky, kousky ryby...). Nebo také forma zapečení – zelenina v zapékací misce, nahoru sýr. Či polévka – zeleninová bez jíšky, obohacená o bílkoviny: maso, luštěniny, tofu. Vhodný je i obložený talíř, ale!!! Sýru s množstvím tuku do 20 % může být hodně, stejně jako libové šunky. Tučné sýry přidat jen jako delikatesu, čili málo. Vhodný je i tvarohový dip, mozarella light, a k tomu kýbl zeleniny... A co se týče vínka, proč ne? Ale jen skleničku!
Znejte svého nepřítele
S pomocí odborných poradců na výživu jsme pro vás vybrali 10 večeří, kterými svou snahu zhubnout můžete úplně pohřbít. A jelikož je potřeba občas věci nazývat pravými jmény, vítejte ve světě kalorických bomb. Takže:
1. Smažený řízek s bramborovým salátem
- Špatně:strouhanka nacucaná tukem, majonéza v salátu
- Dobře: maso coby bílkovina k večeři
- Dietně: přírodní plátek s pečenou bramborou, velká zeleninová příloha či salát
2. Smažák s tatarkou a hranolky
- Špatně: téměř vše – obalování ve strouhance, smažení v tuku, tatarka i hranolky
- Dobře: sýr
- Dietně: rozpečený sýr na grilu, vařené brambory či pečené plátky brambor, tvarohová zálivka
3. Sálat s kuřecími nugetkami a dresinkem
- Špatně: smažené nugetky, majonézový dresink
- Dobře: zelenina
- Dietně: kousky kuřecího masa upraveného na přírodní způsob bez strouhanky, jako zálivku zvolit olivový olej extra virgin, v němž se rozpouštějí vitaminy
4. Těstoviny se sýrovou omáčkou
- Špatně: samé sacharidy, přitom k večeři by měly být především bílkoviny, navíc tučná sýrová omáčka
- Dobře: samotné těstoviny
- Dietně: trocha těstovin s rybou, těstovinnový salát s převahou zeleniny a luštěnin či masa
5. Knedlo-vepřo-zelo
- Špatně: knedlíky amnoho tuku
- Dobře: maso coby bílkovina, zelí coby zdroj vitaminů
- Dietně: knedlík nahradit tmavým pečivem, vepřové dusit nebo vařit v páře. Či ještě lépe, dát si ho se vší parádou, ale svátečně dvakrát za rok
6. Pochutiny/Zobání
- Špatně: že jste si zvládli dát salát, ale později vás honí mlsná, a tak si zobnete tu pár oříšků, chipsy, tyčinek, a rázem z hrsti máte kalorickou pecku odpovídající dobrému obědu?
- Dobře: nic
- Dietně: například popkorn bez příchutě, pufované chlebíčky s mořskou solí
7. Pochoutkový či vlašský salát s rohlíkem
- Špatně: všechno
- Dobře: nic
- Dietně: zeleninový salát se steakem
8. Mražená pizza
- Špatně: polotovar se spoustou konzervantů, laciný tuk, nejhorší salámy, sýry a jiné. Složení večeře téměř bez bílkovin, naopak se spoustou sacharidů.
- Dobře: nic
- Dietně:udělejte si ji čerstvou a dejte si ji k obědu
9. Večeře od Číňana
- Špatně: například kuře kung pao má kvůli arašídům, smažení na tuku, omáčkám a tak dále kalorickou hodnotu celého denního příjmu na den
- Dobře: kuřecí coby bílkovina
- Dietně: kuřecí kousky s rýží a grilovanou zeleninou, bez dochucovadel a omáček
10. Palačinky s marmeráladou a šlehačkou či krupicová kaše
- Špatně: spousta cukru, tuku i sacharidů, po kterých navíc budete mít do hodiny hlad
- Dobře: dejte si je ráno
- Dietně: místo bílé mouky špaldovou, místo tuku na pánev menší množství přímo do těsta, místo šlehačky tvaroh
Že jste právě teď dostali chuť na něco dobrého? Je to vaše volba, no ne?