Hlavní obsah

Tohle je dietní jídelníček od expertky na hubnutí

Foto: Thinkstock

Expertka přes výživu vás přesvědčí, že se dá hubnout i s dobrým jídlemFoto: Thinkstock

Že vás při hubnutí čeká jen mrkev a suchý chleba? To ani náhodou! Dopřát si toho můžete spoustu, stačí jen vědět co, jak a kdy. A abyste nemuseli pátrat, požádali jsme výživovou expertku Ladu Noskovou, aby nám pár tipů prozradila.

Článek

Zdravé jídlo nemusí být nutně bez chuti. Nevěříte? Inspirujte se, čím uspokojit chuťové pohárky a zároveň nepřibrat. Nepodléhejte stereotypu a zkuste to, co jí Lada! Díky zdravému jídelníčku zhubla 13 kilo za půl roku. O tom, jak se jí to povedlo, čtěte zde!

Snídaně: Sýrovo-ovocný talíř

Foto: archiv

Dopřát si můžete i energeticky vydatné potraviny, ovšem v minimálním množstvíFoto: archiv

  • 1 pl (20 g) eidam 30%
  • 1 pl (20 g) Sedlčanský hermelín figura
  • 50 g Zottarella light, 8,5 % tuku
  • ¼ (30 g) hrušky
  • ½ (50 g) jablka
  • 20 g hroznové víno
  • 1 ks grahamový křehký chléb

Dopolední svačina: Švestky s bílým jogurtem

  • 8 ks (160 g) švestky
  • 100 g bílý jogurt, 3,5 % tuku
  • máta

Oběd: Pstruh na šalvěji s brambůrky a salátkem

Foto: Thinkstock

Rybí maso je bohaté na jód a velmi zdravé. Ideálně se hodí do nejrůznějších dietFoto: Thinkstock

  • 1 (180 g) očištěný pstruh bez vnitřností
  • 1 lžička olivového oleje
  • mořská sůl
  • 1/2 citronu
  • 1 snítka šalvěje
  • čerstvě mletý pepř na dochucení

Brambůrky

  • 60 g brambor
  • mořská sůl

Salát

  • 150 g rajčat
  • 150 g salátu (ledový, polníček, rukola)
  • 1 lžička olivového oleje

Postup: Pstruha položte na alobal, zakápněte olivovým olejem a dejte spolu se snítkou šalvěje péct do rozehřáté trouby. Mezitím si uvařte brambory a připravte salát z uvedených surovin. Na talíř k rybě přidejte citron na pokapání.

Odpolední svačina: Tvaroh s medem a ořechy

  • 200 g netučného tvarohu
  • 10 g míchaných ořechových jader
  • 20 g medu
  • máta na ozdobu

Večeře: Čočková polévka

Foto: Thinkstock

Čočková polévka je kaloricky nenáročné výborné jídloFoto: Thinkstock

  • 60 g čočky
  • 30 g cizrny
  • 25 g mrkve
  • 20 g petržele
  • 10 g cibule
  • 10 g řapíkatého celeru
  • sůl, pepř

Postup: Čočku přeberte, propláchněte a zvolna vařte v dostatečném množství vody téměř doměkka. Zvlášť na oleji lehce osmahněte jemně nakrájenou cibulku a postupně přidejte ostatní zeleninu. Na závěr vložte čočku a dochuťte.

Celkový nutriční a energetický příjem:

  • Bílkoviny: 114,7
  • Tuky: 46,2
  • Sacharidy: 180,1
  • Energie: 6424 kJ

Že vás ani nenapadlo, jak dobrá může být obyčejná čočka, či že je pstruh s přílohou parádní oběd? A to vše navíc splňuje pravidla zdravé výživy! Nebojte se proto experimentovat (zkusit můžete i dietu podle Francouzek nebo náš jídelníček na celý týden), a aspoň občas se podívat na etikety potravin, ať máte přehled, co jíte.

Související témata:

Načítám