Článek
Zdravé jídlo nemusí být nutně bez chuti. Nevěříte? Inspirujte se, čím uspokojit chuťové pohárky a zároveň nepřibrat. Nepodléhejte stereotypu a zkuste to, co jí Lada! Díky zdravému jídelníčku zhubla 13 kilo za půl roku. O tom, jak se jí to povedlo, čtěte zde!
Snídaně: Sýrovo-ovocný talíř
- 1 pl (20 g) eidam 30%
- 1 pl (20 g) Sedlčanský hermelín figura
- 50 g Zottarella light, 8,5 % tuku
- ¼ (30 g) hrušky
- ½ (50 g) jablka
- 20 g hroznové víno
- 1 ks grahamový křehký chléb
Dopolední svačina: Švestky s bílým jogurtem
- 8 ks (160 g) švestky
- 100 g bílý jogurt, 3,5 % tuku
- máta
Oběd: Pstruh na šalvěji s brambůrky a salátkem
- 1 (180 g) očištěný pstruh bez vnitřností
- 1 lžička olivového oleje
- mořská sůl
- 1/2 citronu
- 1 snítka šalvěje
- čerstvě mletý pepř na dochucení
Brambůrky
- 60 g brambor
- mořská sůl
Salát
- 150 g rajčat
- 150 g salátu (ledový, polníček, rukola)
- 1 lžička olivového oleje
Postup: Pstruha položte na alobal, zakápněte olivovým olejem a dejte spolu se snítkou šalvěje péct do rozehřáté trouby. Mezitím si uvařte brambory a připravte salát z uvedených surovin. Na talíř k rybě přidejte citron na pokapání.
Odpolední svačina: Tvaroh s medem a ořechy
- 200 g netučného tvarohu
- 10 g míchaných ořechových jader
- 20 g medu
- máta na ozdobu
Večeře: Čočková polévka
- 60 g čočky
- 30 g cizrny
- 25 g mrkve
- 20 g petržele
- 10 g cibule
- 10 g řapíkatého celeru
- sůl, pepř
Postup: Čočku přeberte, propláchněte a zvolna vařte v dostatečném množství vody téměř doměkka. Zvlášť na oleji lehce osmahněte jemně nakrájenou cibulku a postupně přidejte ostatní zeleninu. Na závěr vložte čočku a dochuťte.
Celkový nutriční a energetický příjem:
- Bílkoviny: 114,7
- Tuky: 46,2
- Sacharidy: 180,1
- Energie: 6424 kJ
Že vás ani nenapadlo, jak dobrá může být obyčejná čočka, či že je pstruh s přílohou parádní oběd? A to vše navíc splňuje pravidla zdravé výživy! Nebojte se proto experimentovat (zkusit můžete i dietu podle Francouzek nebo náš jídelníček na celý týden), a aspoň občas se podívat na etikety potravin, ať máte přehled, co jíte.