Článek
Základní pravidla zní: správně roztopený gril, pečlivě vybrané suroviny a méně znamená více. Jak to přesně myslíme? Tady je klíč!
Na kupované marinády „pečte“
Pokud si opravdu chcete užít chuť masa, zapomeňte na kupované marinády, především na ty červené barvy, které mohou obsahovat mletou papriku. „Přidává se do nich spíše pro oko, přitom se velmi rychle spálí,“ upozorňuje šéfkuchař Petr Hradecký z nymburského Grand Hotel & Restaurant. „Doporučuji olivový olej, nasekané čerstvé bylinky, případně bílý pepř. A solit až po grilování,“ dodává Petr Hradecký.
A jak tedy na kuřecí prsa nebo paličky? Obojí je vždy lepší nechat s kůží. Položte je nad silný oheň a nechte z obou stran po třech minutách zatáhnout. Poté je přesuňte k okrajům, a nechte dohřát.
Steaky se učte od mistra
„Zásadní u steaku je výběr kvalitního masa. Často nestačí to běžné koupené v supermarketu, protože maso by mělo být správně vyzrálé,“ radí Josef Tóth, šéfkuchař restaurace Máneska a „mistr přes steaky“ ze serveru DámeJídlo. Pokud si chcete opravdu pochutnat, doporučuje maso z Jižní Ameriky – svíčkovou, pupek (flank steak) či maso z podlopatkového svalu (oyster blade steak).
Josef Tóth má i další tipy:
- Dbejte na jednoduchost, maso stačí jemně opepřit a potřít olivovým olejem.
- Steak dávejte na gril až ve chvíli, kdy má maso pokojovou teplotu.
- Gril mějte důkladně rozehřátý, aby se maso rychle zatáhlo a nepřicházelo o šťávu. Dopékejte ho na menším ohni ovšem ne příliš dlouho, aby nebyl suchý.
- Nikdy ho nepropichujte vidličkou ani nemačkejte.
- Krájejte přes vlákna, správný steak by měl být vysoký alespoň dva centimetry.
Žebra na grilu jen dolaďte
Rozhodli jste se, že se pustíte do vepřových žeber? Buď se připravte na dlouhé pomalé grilování, anebo vyzkoušejte trik Petra Hradeckého. „Vepřová žebra očistěte a nejprve asi 45 minut povařte v osolené vodě s divokým kořením a cibulí na mírném plameni,“ doporučuje. Tip na takový nálev najdete v článku Pečená žebra 3x jinak: S medem, rajčaty nebo kmínem!. Když máte předvařeno, rozdělte žebra po třech kostech nebo jednotlivě a rozložte je na gril.
Žebra potírejte marinádou a grilujte na středním ohni asi 10–15 minut. „Vynikající je jakákoli směs bylinek, já mám nejraději tymián a šalvěj smíchané s pivem. Na povrchu totiž vznikne krásná křupavá krusta,“ doporučuje Petr Hradecký, který vám může poradit i s vaším kuchařským problémem v naší on-line poradně zde.
A jaké jsou vaše vyzkoušené tipy na grilování? Podělte se o ně v diskusi pod článkem, anebo přidávejte rovnou celé postupy do rubriky Vaše recepty!