Článek
Pařížský dort od Dr. Oetkera, buchty značky Vitana a palačinky z dílny společnosti Natura. Tři výrobky jsme podrobili testu našimi náročnými chuťovými buňkami, a především zmlsanými jazýčky. Aby bylo s čím srovnávat, ke každé variantě nesměl chybět ani pravý domácí „bratranec“. Jak celé testování dopadlo? Co myslíte, vyhráli domácí, nebo „instantní hosté"? Podívejte se na výsledky!
Palačinky? Rozdíl na pohled i na chuť!
Možná si říkáte, že něco jako palačinky v prášku nemůžeme myslet vážně a že se jedná o apríl. Nejedná. Věřte, že prášků, do kterých se přidá jen voda, a hle, palačinka je na světě, jsou plné regály supermarketů, a to hned od několika různých značek.
Jejich chuť i vzhled testovala kolegyně Jana Finferlová, nejprve se zavřenýma očima, potom s otevřenýma. A výsledek? Instantní verzi poznala okamžitě a nechutnala jí ani trochu. „Naprosto zřetelně v nich cítím ten prášek, nedá se to ani sníst,“ hlásila okamžitě. Rozdíl byl znát už při přípravě – palačinky z prášku vypadaly jako jednolitá umělá placka, byly příliš hutné a vzájemně se i lepily na sebe.“
Proto apelujeme na všechny vyznavače instantních palačinek, aby je raději připravili z vajec, mouky a mléka. Vždyť na tom nic není! Potřebujete jen 150 g hladké mouky, 300 ml mléka, špetku soli, 1 vejce a olej nebo máslo na smažení.
Do misky nalijte mléko, vklepněte vajíčko a důkladně prošlehejte. Přidejte mouku, sůl, rozmíchejte a těsto máte hotové! A pokud si přece jen nejste postupem jisti, zkuste to krok za krokem podle videa z článku Naučte se parádní palačinky!
Buchty? Překvapivý vítěz!
Do buchet z prášku se přidávají pouze vejce, olej a voda. Těsto se pak zapracuje elektrickým hnětačem, nechá se hodinu vykynout (a že kyne opravdu krásně), kousky se naplní, potřou máslem a půl hodiny pečou. A domácí buchty? O moc složitější nejsou!
Potřebujete: 600 g polohrubé mouky, 250 ml vlažného mléka, 35 g kvasnic, lžičku cukru, 200 ml oleje, špetku soli, půl prášku do pečiva; na náplň: 200 ml povidel, lískové oříšky nebo 250 g měkkého tvarohu, 3 lžíce cukru krupice a rozinky, máslo na potření.
Do mísy nasypte mouku, vytvořte v ní důlek, do něj nalijte mléko, posypte cukrem a rozdrobte kvasnice. Nechte vzejít kvásek, přidejte ostatní ingredience, uhněťte hladké těsto a nechte ho hodinu kynout na teplém místě. Z těsta tvořte bochánky, ty v dlani roztáhněte, plňte povidly nebo tvarohovou směsí, zabalte, potřete rozpuštěným máslem a pečte při 170 stupních asi 25 minut. Podrobný návod, jak na kynuté buchty i s fotkami, najdete v článku Nebojte se kynutého těsta!.
A teď ten verdikt! „Oboje mi přijde dost podobné, ale hlasuju pro ty domácí, protože jsem v nich asi náhodou měla více rozinek,“ nechala se slyšet Jana Chmelíková. Ostatní však většinou dali přednost těm z prášku. Proč? Nebyly tak hutné, spíše naopak. Ve výsledku krásně voněly po vanilce, těsto jen dýchalo a popravdě – vypadaly i chutněji! Takže dáváme palec nahoru!
Jednu Paříž, prosím!
Jako poslední přišel na řadu pařížský dort, a to hned dvakrát. Příprava toho instantního šla jako po másle. Den předem bylo nutné uvařit smetanu s připravenou směsí. Druhý den ráno zbývalo upéct korpus (do těsta se přidávala vajíčka, olej a voda), který byl ve výsledku krásně měkký a tmavý. Pařížská šlehačka šla navíc vyšlehat jedna báseň, takže pak jen stačilo korpus promazat, dozdobit dle předlohy a bylo to.
Ten domácí dort byl přece jen trochu složitější. Původně na něm má být i čokoláda, ale v testu jsme ji vynechali – aby byl výsledek srovnatelný s instantním protivníkem. Na formu s průměrem 26 cm tedy potřebujete: 4 vejce, 4 vrchovaté lžíce polohrubé mouky, 4 lžíce cukru krupice, 3 lžíce oleje, špetku soli, 150 g čokolády, půl sáčku prášku do pečiva; 600 ml smetany ke šlehání, 40 g kakaa, 100 g cukru krupice (do šlehačky).
Den předem svařte smetanu, kakao a cukr. Nechte vychladnout a dejte přes noc do lednice. Druhý den vyšlehejte z bílků a špetky soli sníh. Přimíchejte do něj postupně žloutky, čokoládu rozpuštěnou v zahřátém oleji a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto nalijte do nevymazané formy (pouze dno vyložte pečicím papírem) a pečte při 180 stupních asi 35 minut.
Na zcela vychladlý korpus zavřený v dortové formě navršte většinu pařížské šlehačky, kterou jste pouze vyndali z lednice a vyšlehali na nejvyšší otáčky. Dort nechte asi hodinu v lednici, poté dozdobte zbytkem šlehačky (nebo čokoládou, jak je libo), a vlastně máte hotovo!
Rozhodnutí, který z dortů je lepší, bylo tentokrát na Lucce Müllerové! „Dávám hlas tomu domácímu, protože z toho druhého je cítit něco jako škrob,“ zhodnotila, „prostě ten prášek v sobě nezapře!" Další názory z redakce se ještě shodovaly v tom, že v tom instantním bylo moc korpusu a málo krému, zatímco ten domácí byl vyvážený tak akorát, nadýchanější a jemnější.
Tak to vidíte! Dnes dopadlo klání instantní vs. domácí 1 : 2 ve prospěch poctivých moučníků. A jak je to u vás? Také to u vás vyhrávají ty domácí? Nebo občas rádi sáhnete po instantních? Přidejte své názory a zkušenosti do diskuse pod článkem!