Článek
Co rozhoduje o tom, jaký chleba si vyberete? Je to vůně, kůrčička, velikost, nebo cena? Chcete, aby hlavně dlouho vydržel, tak sáhnete po baleném, nebo dokonce trvanlivém? Ať je to jakkoli, rádi bychom váš přístup změnili. Naučíme vás vybírat chleba podle kvality – s tou totiž souvisí i to, jak dlouho vám doma vydrží.
Test trvanlivosti chleba
Nepostupovali jsme jako inspektoři, nehledali jsme jen jeden druh chleba. Šli jsme do toho jako zákazníci, kteří volí chleba podle vzhledu, vůně, někdy i ceny. A pak jsme s nakoupeným chlebem naložili stejně, jako vy doma. Nechali jsme ho na kuchyňské lince v plastovém sáčku, do kterého jsme ho uložili v obchodě. Každý den jsme z něj odřízli plátek a ten ochutnali a očichali.
„Správně upečený a dobře vyrobený chleba musí vydržet týden – neplesnivý, voňavý, nedrolivý, s elastickou střídou,“ řekl nám k tomu ing. Jaroslav Albrecht z Hostivařské pekárny, člena Svazu pekařů a cukrářů v ČR.
Z toho jsme vycházeli a omezili test na sedm dní. Pozorovali jsme, zda se objeví první bílé flíčky plísně na kůrce, ale vyřadili jsme chléb i ve chvíli, kdy už nás nelákal chutí nebo vůní.
Jak dopal test chleba?
Lidl
Kaufland
Tesco
„Jsem překvapen, protože dobře dopadly i chleby, které jsou ze zmrazeného polotovaru. Ty mají obecně vyšší náchylnost k plísním,“ komentoval test ing. Jaroslav Albrecht.
Jak správně vybírat chléb
Podívejte se na jeho tvar, objem, vnímejte jeho vůni. Doma můžete vyzkoušet, zda je i dobře propečený – střída by měla být přiměřeně pórovitá a elastická, po stisknutí by se měl chléb vrátit do původního stavu.
„Špatně propečený chléb se při krájení maže, a následně se brzy vydrobí – také je pak náchylnější k plesnivění a hnilobě chleba, tedy nitkovitosti,“ vysvětluje dále Jaroslav Albrecht. „Osobně si myslím, že hodně napoví vůně chleba – nesmí z ní být cítit nic, co by vám vadilo. Vůně chleba je tak typická a příjemná,“ doplňuje předseda Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů v ČR Jaromír Dřízal.
Druhy chleba
Co je vlastně chleba? Naše legislativa je velmi tolerantní – je to prostě kus, vážící nad 400 g. Takže když z jednoho těsta upeče pekař desetidekový kousek, může mu říkat například chlebánek a prodávat ho mezi houskami. Větší než 400 g patří mezi chleba. Naučte se alespoň základy o druzích chleba:
Kolikrát týdně kupujete chléb a podle čeho vybíráte? Napište nám. A jestli vás zajímají další naše testy, podívejte se, jak dopadla trvanlivá mléka, šunkové tavené sýry nebo třeba hořčice.