Hlavní obsah

Test odšťavňovačů: Který dostane z ovoce a zeleniny nejvíc šťávy?

Foto: Profimedia

Kolik mrkve nebo jablek budete potřebovat na sklenku šťávy? Vyzkoušeli jsme toFoto: Profimedia

Kolik šťávy můžete získat z jablek, hroznového vína nebo mrkve? To záleží na tom, jakým přístrojem se snažíte ji z ovoce nebo zeleniny dostat. Zkoušeli jsme, který je v tom nejlepší!

Článek

Připadá vám, že odšťavňovače jsou přístroje, které sice vyrobí lahodný a velmi zdravý nápoj, ale jsou i nehospodárné, protože nechávají velké zbytky dužniny? Právě proto jsme tentokrát vyzkoušeli nejen to, jak se s nimi pracuje, ale hlavně jsme poměřovali, kolik šťávy z různých druhů ovoce a zeleniny dostanou. Do testu jsme vzali přístroje pracující na bázi odstředivky, ale i šnekové – právě proto, abychom porovnali jejich výtěžnost.

Pro sedm testovaných přístrojů jsme měli stejný úkol. Vypořádat se postupně s 300 g mrkve, 300 g jablek, 200 g hroznového vína, 300 g rajčat, 35 g bazalky a 150 g řapíkatého celeru. Všechny suroviny jsme kupovali najednou, pečlivě jsme je vážili – jablka zbavená jádřinců i stopek, mrkev oloupanou, řapíkatý celer zbavený listů. Všechny přístroje měly naprosto stejné podmínky.

Jednotlivé suroviny jsme do odšťavňovačů vkládali ve stejném pořadí a přístroj jsme nechali pracovat, dokud z něj něco teklo. Pak jsme získanou šťávu odměřili a zapsali si výsledek. Přístroje jsme seřadili podle celkového objemu šťávy ze všech surovin.

Dedra Vitvit Systemat

Foto: archiv firmy

Nízkootáčkový vertikální šnekový lis, 200 W, pomalé odšťavňování s nízkými otáčkami, 2 sítka s různou velikostí otvorů. Cena: 3990 KčFoto: archiv firmy

Zkušenosti:Stabilní, pevně sedí, dobře se ovládá, při sestavování to chce trochu cviku, ale rozebírá se dobře a dobře se i čistí. Suroviny je potřeba pokrájet na menší kousky, čemuž odpovídá i plnicí otvor.

Výtěžnost: Celkem 890 ml šťávy

  • Mrkev: 100 ml šťávy
  • Jablka: 200 ml šťávy
  • Hoznové víno: 210 ml šťávy
  • Rajčata: 270 ml šťávy
  • Bazalka: neměřitelné množství šťávy
  • Řapíkatý celer: 110 ml šťávy

Hodnocení:Co se objemu šťávy týče, tak těsně zvítězil. Vítězí i v množství hroznové šťávy. Druhý nejlepší je ve výtěžnosti rajčat, naopak vůbec neuspěl s bazalkou.

Philco PHJE 5020

Foto: archiv firmy

Šnekový řístroj na principu pomalého lisování, příkon 200 W, dvoufázové odšťavňování. Cena: 4999 KčFoto: archiv firmy

Zkušenosti: Je stabilní, ocenili jsme i jeho kompaktní vzhled, za který dáváme plus. První sestavení chce zručnost. Patří mezi velmi tiché přístroje a výhodou je integrovaná nádoba na odpad. Plnicí otvor pojme zhruba čtvrtinu jablka.

Výtěžnost: Celkem 886 ml šťávy

  • Mrkev: 110 ml šťávy
  • Jablka: 200 ml šťávy
  • Hoznové víno: 180 ml šťávy
  • Rajčata: 270 ml šťávy
  • Bazalka: 1 ml šťávy
  • Řapíkatý celer: 125 ml šťávy

Hodnocení:Jeden ze dvou přístrojů, které si poradily z bazalkou, má i velkou výtěžnost rajčat a řapíkatého celeru – v tom je dokonce nejlepší.

Tefal infinity press revolution

Foto: archiv firmy

Šnekový odšťavňovač s příkonem 300 W, dvěma síty, plnicí trubicí se třemi otvory, systémem zabraňujícím odkapávání. Cena: 6499 KčFoto: archiv firmy

Zkušenosti:Přístroj je tichý, velmi dobře sedí, není problém s ovládáním ani údržbou. Plnicí trubice se třemi docela úzkými otvory znamená, že musíte vše pokrájet na menší kousky, což je pracnější.

Výtěžnost: Celkem 885 ml šťávy

  • Mrkev: 120 ml šťávy
  • Jablka: 200 ml šťávy
  • Hoznové víno: 185 ml šťávy
  • Rajčata: 290 ml šťávy
  • Bazalka: neměřitelné množství šťávy
  • Řapíkatý celer: 90 ml šťávy

Hodnocení:Patří mu prvenství ve výtěžnosti rajčatové šťávy, mezi lepší patří i v odšťavňování hroznů.

Zelmer ZJP 1600B

Foto: archiv firmy

Přístroj Juice maker s technologií pomalého lisování šnekovým lisem, příkon 150 W, nízké otáčky. Cena: 6990 KčFoto: archiv firmy

Zkušenosti: Přístroj je velmi tichý, elegantní a malý, lehce se ovládá. Při zpracovávání musíte suroviny nakrájet na menší kousky a u jediného z testovaných jsme museli dužninu ze šneku odstraňovat i během práce. Dobře se čistí, i proto, že nemá sítko.

Výtěžnost: Celkem 860 ml šťávy

  • Mrkev: 100 ml šťávy
  • Jablka: 200 ml šťávy
  • Hoznové víno: 190 ml šťávy
  • Rajčata: 250 ml šťávy
  • Bazalka: neměřitelné množství šťávy
  • Řapíkatý celer: 120 ml šťávy

Hodnocení:Patří mu druhé místo v množství šťávy z řapíkatého celeru, mezi lepší patří i co se týče rajčatové a hroznové šťávy.

Bosch Vita Juice 4

Foto: archiv firmy

Odstředivkový odšťavňovač MES4000 s motorem o výkonu 1000 W, elektricky leštěný keramický nůž a nerezové sítko, systém proti odkapávání. Cena: 5199 KčFoto: archiv firmy

Zkušenosti: Přístroj je stabilní, patří mezi hlučnější. Ocenili jsme široký plnicí otvor, do kterého se vejde menší jablko – to naše jsme museli jen půlit. Skvělá je konvička pro odstranění pěny. Přístroj není problém sestavit ani rozebrat a vyčistit.

Výtěžnost: Celkem 805 ml šťávy

  • Mrkev: 180 ml šťávy
  • Jablka: 200 ml šťávy
  • Hoznové víno: 150 ml šťávy
  • Rajčata: 170 ml šťávy
  • Bazalka: neměřitelné množství šťávy
  • Řapíkatý celer: 105 ml šťávy

Hodnocení:Je na druhé místě v odšťavnění mrkve, průměrné jsou výsledky u měkčích surovin, jako například rajčat nebo hroznového vína.

Catler JE 4011

Foto: archiv firmy

Odstředivý Catler má pět rychlostí podle tvrdosti surovin, koupíte ho s extraktorem pyré. Příkon 1200 W. Cena: 7690 KčFoto: archiv firmy

Zkušenosti:Je rychlý, velký plnicí otvor umožňuje odšťavnit větší kousky, což zrychluje práci. Neměli jsme problém ho sestavit ani rychle rozebrat a vyčistit. Při práci s měkkými surovinami doporučujeme použít extraktor pyré, který si s ním poradí lépe.

Výtěžnost: Celkem 796,5 ml šťávy

  • Mrkev: 180 ml šťávy
  • Jablka: 200 ml šťávy
  • Hoznové víno: 125 ml šťávy
  • Rajčata: 190 ml šťávy
  • Bazalka: 1,5 ml šťávy
  • Řapíkatý celer: 100 ml šťávy

Hodnocení:Jako jeden ze dvou si poradil i s bazalkou a dostal z ní nejvíc šťávy. Na průměru zůstal u rajčat a hroznů – pro jejich zpracování je zapotřebí zvolit speciální extraktor.

Sencor SJE 1006RD

Foto: archiv firmy

Odstředivý odšťavňovač má motor s příkonem 700 W, nerezové sítko, dvě rychlosti – na měkké a tvrdé suroviny. Cena: 1404 KčFoto: archiv firmy

Zkušenosti: Ačkoli má přísavné nožky, na stole stojí zvláštně nakloněný, takže vypadal nestabilně, i když držel pevně. Je velmi hlučný. Sestavení i rozebrání je v pohodě, čistí se dobře. Do plnicího otvoru se vejde menší jablko rozkrojené na poloviny.

Výtěžnost: Celkem 725 ml šťávy

  • Mrkev: 190 ml šťávy
  • Jablka: 195 ml šťávy
  • Hoznové víno: 80 ml šťávy
  • Rajčata: 170 ml šťávy
  • Bazalka: neměřitelné množství šťávy
  • Řapíkatý celer: 90 ml šťávy

Hodnocení:Je vítězem v odšťavnění mrkve, naopak se mu nedařilo u hroznů. Jako jediný získal z jablek pod 200 ml.

Závěr:Jak vidíte, cena není vždy zárukou, že je přístroj i nejvýkonnější. Vybírat byste si měli asi spíš podle toho, jaké suroviny nejčastěji zpracováváte. Milovníci mrkvové šťávy sáhnou po klasické odstředivce – ta je lepší pro všechny tvrdší suroviny, hroznové víno a rajčata, ale i citrusy lépe odšťavní šnekový systém. Vzácně vyrovnané jsou pak výsledky obou v získání šťávy z jablek.

Vyrábíte si doma čerstvé šťávy? Napište nám své nejoblíbenější!

Načítám