Hlavní obsah
3,0
(121)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Švestky jsou nejstarším ovocem, které člověk ochutnal. Hojně se sušily a spolu s medem patřily k základním sladidlům české kuchyně. Tenhle recept si naši předkové chystali asi jen těžko, ale švestky k babímu létu patří nejen v tradičních receptech.

15 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 250 g švestek
  • 1 lžička čerstvého zázvoru
  • 1 špetka badyánu
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 ks másla
Drobenka
  • 50 g másla
  • 50 g polohrubé mouky
  • 50 g cukru krupice
Článek

Postup

01.

Vypeckované švestky smíchejte s kořením, cukrem a citronovou šťávou. Troubu zapněte na 200 °C. Formičky (o průměru cca 10 cm) vymažte vrstvou másla.

02.

Z másla, mouky a cukru vypracujte drobenku. Podle chuti můžete i do té přidat ještě špetku sušeného zázvoru.

03.

Ochucené švestky rozdělte do vymazaných formiček, posypte drobenkou a vložte do trouby. Pečte asi 20–25 minut dozlatova. Podávejte klidně ještě teplé.

Kromě švestek si pod drobenku můžete zapéct taky broskve. Nebo zůstanete u švestek, ale místo zázvoru je doplníte marcipánem?

Načítám