Článek
Svačina? To přece není jenom milion variací na téma „chleba s…“! Stačí zapojit fantazii a děti se budou do školy možná i těšit!
Zvířecí farma
„Kdybych dala dětem do školy těstovinový salát, hodí mi to na hlavu,“ stěžovala si mi nedávno jedna známá, matka čerstvého prvňáčka a slečny ze „čtvrté bé“. A má částečně pravdu, vždyť na těstovinovém salátu není nic extra. Zkoušeli jste ho ale dětem připravit ze zvířátek? Uvidíte, úspěch zaručen!
Na 1 svačinovou porci potřebujete:80 g těstovinových zvířátek (koupíte v supermarketu v regále vedle běžných těstovin), 80 g kuřecích prsou, hrst růžiček brokolice, lžičku jedlé sody, půl oranžové papriky, půl červené papriky, několik ředkviček, 2 lžíce zakysané smetany.
Kuřecí prsa lehce okořeňte a ogrilujte na pánvi nebo je pouze uvařte v osolené vodě a nechte zchladnout. Brokolici omyjte a krátce povařte v páře či ve vodě s jedlou sodou (to proto, aby byla měkká a neztratila barvu). Těstoviny připravte dle návodu na obalu, nezapomeňte přidat sůl a kapku oleje – aby se zvířátka po uvaření vzájemně nelepila. A poté už jen míchejte – uvařené těstoviny, kousky kuřecího masa, uvařenou brokolici, na kousky pokrájené papriky a ředkvičky a zakysanou smetanu.
Trochu jiný hamburger
Jestli vaše dítko v jednom kuse žadoní, že chce do fastfoodu na hamburger, splňte mu jeho přání! Tedy alespoň napůl. Ukuchtěte hamburger doma, z kvalitního masa a bez majonézy.
Na 1 hamburger potřebujete: 50 g mletého hovězího masa (nebo směsi vepřového a hovězího), pepř a sůl, lžičku nadrobno pokrájené cibule, trochu ledového salátu, plátky okurky a rajčete, tmavou kulatou žemli (nejlépe celozrnnou).
Maso zlehka osolte, okořeňte, přimíchejte do něj cibuli, propracujte a z hmoty vytvořte na pečicím papíře kolečko zhruba o průměru 10 centimetrů. Pečte v rozpálené troubě při 190 stupních Celsia asi 20 až 25 minut. Kdo chce, aby se co nejvíce tuku z masa vypeklo, položí hamburger na grilovací mřížku. Po upečení ho ještě osušte papírovou utěrkou a nechte zchladnout. Kulatou žemli rozřízněte, naplňte masem, kousky ledového salátu, rajčatem, okurkou, případně kečupem, hořčicí nebo zakysanou smetanou, zabalte do potravinářské fólie a nachystejte do krabičky na druhý den.
Šnečku, šnečku…
Šneci z listového těsta určitě patří mezi stálice z vašeho pohoštění pro případné hosty. V lehké úpravě se je však nemusíte bát připravit pro své ratolesti do školy. Jak na to?
Potřebujete:1 plát vyváleného listového těsta, 200 g čerstvého baby špenátu, 200 g zakysané smetany, 200 g šunky s 90% obsahem masa, vejce na potření, salátovou okurku, mrkev.
Špenát spařte ve vroucí vodě, vysušte a rozprostřete na vyválené listové těsto. Potřete zakysanou smetanou, přikryjte plátky šunky a vše zabalte do úhledného válečku. Ten příčně rozkrájejte na kolečka, šnečky rozložte na plech na pečicí papír, potřete rozšlehaným vejcem a pečte 25 minut při 180 stupních Celsia. Mrkev očistěte a spolu s okurkou nakrájejte na zeleninové hranolky, které děti jistě ocení!
Hruškový twister
I tortilla se může stát ceněnou školní svačinou, uvidíte!
Potřebujete: 1 kukuřičkou tortillu, rajče, ledový salát, hrst rukoly, 3 lžíce zakysané smetany, 80 g kuřecích prsou, 1 hrušku.
Kuřecí maso vařte 15 minut v osolené vodě, nechte zchladnout a poté ho natrhejte na kousky. Na rozprostřenou tortillu následně navrstvěte pokrájený ledový salát, rukolu, plátky rajčete, na kostičky nakrájenou hrušku, doplňte maso, zakysanou smetanu a zabalte. Aby vše lépe drželo, zafixujte alobalem.
Ať svačiny chutnají! A pokud se vaše ratolesti do školy ještě zdaleka nechystají, můžete jim nabídnout dobroty z článků 8 tipů na mňamky pro miminka nebo Dobroty pro děti od 9. měsíce!