Hlavní obsah

Super cviky proti celulitidě: Tyhle fungují

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Reklama

Celulitida je pro spoustu žen celoživotní boj. Mají ji ty silnější i hubené, často nehledě na to, zda sportují nebo dbají na zdravý jídelníček. Existují ale cviky zaměřené na spalování tuku v oblasti problematických partií. Které působí na pomerančovou kůži úplně nejlíp!

Článek

Celulitidu způsobuje hned několik faktorů. Částečně za ni může genetika, sedavé zaměstnání i toxiny v těle – nepříznivě na ni působí například i kouření a konzumace alkoholu. Na vině je ale také nedostatek pohybu.

„Zkuste například cvičení HIIT, které je skvělé na pálení tukových zásob. Jelikož se nám celulitida tvoří nejvíce na zadečku a stehnech, doporučuji veškeré cviky zaměřené na dolní polovinu těla: dřepy, výpady, unožování, zanožování a podobně,“ říká Alena Vídeňská, fitness trenérka a výživová poradkyně.

Základní dřep

Dřep je často nazýván králem všech cviků. Neexistuje totiž žádný jiný, který by zapojoval tolik svalových skupin najednou. Nejvíce ze všeho však zabírá na tvarování nohou a hýždí. Stejně jako u každého cviku i u dřepování je nutné umět správnou techniku, jinak byste si mohli spíš ublížit.

Foto: Trum Ronnarong, Shutterstock.com

Postavte se do mírného stoje rozkročného, chodidla jsou zhruba na šířku boků. Ruce předpažte nebo dejte v bok – jak je vám pohodlné. Zpevněte střed těla a ramena stahujte pocitově směrem dolů. Přeneste váhu na paty a začněte s dřepy. Důležité je, aby se vám nezvedaly paty ze země. Pocitově si sedejte na židli. Nepředklánějte se a neprohýbejte se v bedrech. Když se stehna dostanou do vodorovné pozice se zemí, chvíli vydržte a pak se vraťte zpět do stoje. Opakujte ve dvou sériích alespoň 15xFoto: Trum Ronnarong, Shutterstock.com

Výpady vpřed

Výpady se dají dělat vpřed, vzad i do strany. Pokud ale s cvičením začínáte, nejbezpečnější je varianta dopředu. V této pozici totiž můžete pohyb nejlépe kontrolovat. Při výpadu vzad může dojít ke ztrátě rovnováhy a při výpadu do strany zase hrozí natažení vnitřní strany stehna nebo potíže s koleny.

Foto: GlebSStock, Shutterstock.com

Udělejte dlouhý krok vpřed a pokrčte nohy v kolenou, dokud vám lýtka se stehny nesevřou pravý úhel, ale spodní koleno se nesmí dotknout země. Kolena ani špičky se nevytáčí do stran – jsou rovně stejně jako trup. Ideální je se do základní pozice nevracet a z tohoto výpadu pokračovat v „chůzi“. Pokud máte na cvičení málo prostoru, vraťte se z výpadu zpět do základní pozice a nohy střídejte. Opakujte ve třech sériích po patnácti na každou nohuFoto: GlebSStock, Shutterstock.com

Zanožování ve stoji

Zanožování krásně tvaruje celá stehna i hýždě a účinně na těchto místech pálí tukové buňky. Postavte se čelem ke zdi, kuchyňské lince nebo třeba k opěradlu židle a přidržujte se rukama. Po celou dobu cvičení mějte zpevněný střed těla, neprohýbejte se v bedrech a nepředklánějte se.

Foto: Pablo Calvog, Shutterstock.com

Přeneste váhu na jednu nohu a druhou kmitavým pohybem zvedejte za sebe a vracejte zpátky dolů, těsně nad zem. Noha, která cvičí, je mírně pokrčená v koleni s flexovaným chodidlem. Opakujte na každou nohu ve dvou až třech sériích po dvaceti opakováních. Špička nohy, která cvičí, je mírně vytočená směrem venFoto: Pablo Calvog, Shutterstock.com

Nechte tuky odplavat

Kromě těchto konkrétních cviků můžete do svého tréninku zapojit také plavání. To je ideální sport na odstranění celulitidy, protože pravidelné pohyby a tlak vody podporují proudění lymfatického systému a zlepšují elasticitu pokožky. Tlak vody navíc působí jako masáž.

„Důležitý je každodenní pohyb, hlavně aerobní. Ideální je chůze, plavání nebo různá skupinová cvičení,“ doporučuje Kateřina Hollerová, hlavní trenérka fitness pro ženy Contours. Více v článku Hubnutí během i chůzí! Kdy už začínáte spalovat?

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Aerobik, spinning nebo cvičení na mini trampolínách, to vše pomáhá v boji proti celulitiděFoto: Syda Productions, Shutterstock.com

Pro spalování tuků jsou vhodné všechny aktivity, při kterých si zvládnete udržovat tepovou frekvenci na pomezí aerobního a anaerobního pásma. Kromě plavání je ideální také svižná nebo indiánská chůze, jogging, jízda na kole, aerobik, rekreační tenis nebo běh na lyžích.

Máte i vy problém s celulitidou? Nebo ji prostě neřešíte? 

Reklama

Související témata:

Načítám