Hlavní obsah

Stylové letní šaty. Které zeštíhlí bříško i boky?

Foto: Nikola Šrajerová

Pět čtenářek (zleva Kristýna, Klára, Katka, Lucka a Pavlína), pět různých postav. Který střih šatů zakamufluje větší břiško nebo silnější stehna?Foto: Nikola Šrajerová

Reklama

Říká se, že šaty dělají člověka. My bychom ale toto rčení trochu poupravili – šaty dělají především ženu. Že zrovna vám žádné nesluší? To samé si myslely i naše čtenářky. Než jsme je do nich oblékli.

Článek

Šaty patří mezi povinnou letní výbavu. Jsou velmi ženské, nemusíte zdlouhavě přemýšlet, co k nim a ve správném provedení svědčí úplně každé postavě. Ano, i té vaší. S výběrem šatů jsme pomohli pětici čtenářek. Máte i vy oblejší tvary, větší bříško nebo silnější stehna? Prostudujte si následující tipy.

Lucka, 26 let

Typ postavy: silnější boky a bříško, širší stehna, velká prsa

Konfekční velikost: 46

Lucčina postava je ukázkové jablko – problematickou zónou je zejména bříško a celkově střed těla, nohy jsou naopak krásně štíhlé. A z toho je potřeba těžit. Délku šatů proto stylistka zvolila nad kolena. Co se týče samotného střihu, nejlépe funguje jemné nabírání (například jako u našich šatů na boku), výborně by vypadal i zavinovací efekt. Jablíčkům sluší hluboké véčkové dekolty, protože má ale Lucka objemnější hrudník, vsadili jsme spíše na odvážnou barvu, než na výstřih. Schovávat se v černé není nutné!

Foto: Nikola Šrajerová

Na foto: šaty (Van Graaf, 2499 Kč), boty (Humanic, info o ceně v obchodě), náramky (Promod, 399 Kč), psaníčko (Parfois, 799 Kč)Foto: Nikola Šrajerová

Foto: archiv firem

Doplňky s třásněmi jsou hitem léta. Dáte přednost psaníčku, kabelce, nebo módnímu vaku?Foto: archiv firem

Pavlína, 30 let

Typ postavy: větší bříško a boky

Konfekční velikost: 42–44

S Pavlíninou postavou se určitě ztotožní spousta žen. Je poměrně štíhlá a jediné, s čím bojuje, je bříško. Pavlína nám psala, že v šatníku nemá ani jedny šaty, má pocit, že jí žádné nesluší. Stylistka Mariya ji ale rychle vyvedla z omylu. Spousta dam podceňuje důležitost materiálu, pokud sáhnete po lehkých splývavých šatech, málokdy šlápnete vedle. Pásek přitáhne pozornost k útlému pasu, ale pozor, nikdy nesmí být moc utažený. To samé platí o projmutých šatech. Vyhýbat se nemusíte ani divokým potiskům, ve finále vám poslouží lépe, než jednolité barvy. V jejich změti se totiž leccos ztratí.

Foto: Nikola Šrajerová

Na foto: šaty (Esprit, 2399 Kč), náušnice (Parfois, 199 Kč), náramky (F&F, 229 Kč/set), boty (Humanic, info o ceně v obchodě), kabelka (Tally Weijl, 528 Kč)Foto: Nikola Šrajerová

Katka, 25 let

Typ postavy: štíhlá, vysoká

Konfekční velikost: 40

V Katčině případě není co maskovat, se svou sto osmdesát čtyři centimetrů vysokou postavou si ale může dovolit šaty, se kterými spousta žen bojuje. Ano, řeč je o maxi délce. K šatům až na zem se navíc hodí placaté sandálky, což přijde při podobné výšce vhod. Tím neříkáme, že byste se měly podpatkům úplně vyhýbat, na běžné nošení ale budou rovné boty praktičtější. Dlouhé šaty by neměly být příliš beztvaré, stačí lehké projmutí v pase. Volné střihy sluší spíše krátkým délkám, které mohou kontrastovat se štíhlýma nohama.

Foto: Nikola Šrajerová

Na foto: šaty (Pepe Jeans, 2899 Kč), boty (Ann Christine, 399 Kč), set náramků (F&F, 229 Kč)Foto: Nikola Šrajerová

Foto: archiv firem

Sháníte letní sandálky bez podpatku? A co říkáte na tuhle trojici?Foto: archiv firem

Klára, 29 let

Typ postavy:silnější stehna, širší boky a ramena

Konfekční velikost: 40

Klára má na první pohled žensky tvarovanou postavu, sama ale přiznává, že s váhou bojuje celý život. Největší problém jí dělají silnější stehna, pochlubit se může naopak plochým bříškem. V jejím případě se rozhodně vyplatí zdůraznit útlý pas, pro oblast boků a stehen je vhodná sukně se zavinovacím efektem, velmi důležitý je opět splývavý materiál. Volné střihy jsou zbytečné a mohou zafungovat kontraproduktivně, přednost dejte šatům, které lehce kopírují postavu. A pozor, s širokými rameny jsou titěrná ramínka tabu.

Foto: Nikola Šrajerová

Na foto: šaty (Van Graaf, Tommy Hilfiger, 8099 Kč), boty (Aldo, 1999 Kč), náhrdelník (Lindex, 299 Kč), kabelka (Parfois, 699 Kč)Foto: Nikola Šrajerová

Kristýna, 20 let

Typ postavy: štíhlá, malá

Konfekční velikost: 36

Poslední účastnice naší sestavy není jen nejštíhlejší, ale i nejmenší. Se svými sto šedesáti centimetry má problém najít oblečení, které by jí opticky prodloužilo siluetu. Jste na tom obdobně? Pokud máte stejně jako Kristýna štíhlý trup, vyberte si šaty s definovaným a hlavně vyšším pasem. Pamatujte také na fakt, že menším postavám lichotí i velmi krátké délky. Podpatky by měly být samozřejmostí, pokud na jejich nošení nejste zvyklé, volte alespoň platformu nebo klínek.

Foto: Nikola Šrajerová

Na foto: šaty (Reserved, 1199 Kč), boty (Aldo, 1699 Kč), náramek (Promod, 399 Kč)Foto: Nikola Šrajerová

Máte problém se sháněním oblečení, ať už jde o šaty nebo třeba sukně? Nevíte si rady s vaší postavou nebo jednotlivými kombinacemi? Přihlaste se a nechte si poradit přímo od stylistky! Psát můžete na e-mail jana@prozeny.cz. Nezapomeňte připojit aktuální fotografie!

Reklama

Načítám