Článek
Zapomeňte na supermarketové směsi kari koření, které toho s pravou indickou kuchyní mají jen pramálo společného, a sáhněte po některé kari pastě! Dnes je seženete v leckteré vietnamské večerce a konečně i v lépe vybaveném supermarketu. Pak už vám stačí jen kousek kuřecího masa, pár brambor a fazolkové lusky, které jsou právě teď v plné sezoně. A jestli jsme vás na tuhle vynikající zeleninu navnadili a dáte radši přednost klasice, vyzkoušejte naše fazolky na smetaně.
Kuřecí kari s bramborami a fazolkami
Na 4 porce potřebujete: 2 kuřecí prsní řízky, rostlinný olej, 2 lžíce středně pálivé kari pasty (mívá oranžový obal), římský kmín, mletý plod koriandru, 2 větší brambory, 3 lžíce rajčatového protlaku nebo 200 ml rajčatového pyré (passaty), 300 ml kuřecího vývaru, sůl, 300 g čerstvých fazolkových lusků, rýže basmati nebo indický chléb nán k podávání
Postup: Kuřecí prsa nakrájejte na kousky velikosti sousta a orestujte je v hluboké pánvi na rozpáleném oleji. Když se maso zatáhne a začne zlátnout, přidejte kari pastu a koření. Promíchejte a nechte rozvonět. Brambory oškrábejte a nakrájejte na kostičky. Vložte do pánve a promíchejte. Přidejte protlak nebo pyré a zalijte vývarem tak, aby vše bylo ponořené. Trochu osolte. Přiklopte poklicí a nechte probublávat, dokud brambory nejsou skoro měkké.
Fazolky omyjte, odkrájejte konce a pokrájejte zhruba na třetiny. Dejte je do pánve a nechte provařit doměkka. Budete-li používat fazolky mrazené, přidejte je až úplně nakonec – stačí, aby se pořádně prohřály. Podle potřeby ještě trochu osolte, kari pasta je ale kořeněná dost. Podávejte s rýží nebo chlebem nán. U nás jsme však zvyklí na brambory jako přílohu, takže vám možná bude kari stačit samotné.
Náš tip: Posypte ještě hrubě nasekanými listy čerstvého koriandru.
Jaká je vaše osvědčená rychlovka s nádechem exotiky?