Článek
Dnešní životní tempo je občas vražedné a vy si občas potřebujete taky odpočinout. Jenže inspirace na rychlá a přitom „neodfláknutá“ jídla není nekonečná. Své o tom víme i my, proto pro vás máme tři skvělé a rychlé večeře, kterým nikdo z domácnosti neodolá.
„Čína“ z Kamiliny kuchyně
Na 4 porce potřebujete: 300 až 400 g kuřecích prsou, pórek, větší zelenou papriku, žampiony, olej, 1 vejce, dvě lžičky solamylu, sójovou omáčku, mandle nebo arašídy, plnotučnou hořčici, sůl, pepř, grilovací koření.
Postup: „Tahle směs je jedno z mých nejoblíbenějších jídel, postupně se vyvinula z toho, čemu se v Česku říká ,čína'. Je rychlá, lehká a já ji zbožňuju. Maso by se v ideálním případě mělo naložit pár hodin dopředu do směsi oleje, sójovky, solamylu, vajíčka, soli, pepře a grilovacího koření. Což tak ve čtyřech případech z pěti nestíhám. Ale skvělé je to i bez toho. Na oleji orestujte kuřecí maso nakrájené na proužky, přidejte nakrájený pórek, papriku a žampiony. Pár minut opékejte a občas přilijte sójovku. Pak vmíchejte solamyl rozmíchaný ve zhruba půl hrnku studené vody, dvě lžičky plnotučné hořčice a přisypte mandle nebo arašídy. Pak už jen krátce propečte (zelenina musí zůstat křehká a křupavá) a podávejte s rýží."
Pikantní dýňová polévka od Jany F.
Potřebujete: půlku dýně Hokkaido, půlku cibule, česnek, zázvor, sůl, feferonku nebo chilli papričku, skořici, kelímek smetany na vaření a kelímek zakysané smetany.
Postup: „Dýňová polévka je nejen rychlá, ale i hrozně dobrá! Její přípravu zvládne každý. Dělám ji z dýně Hokkaido, která se nemusí loupat. Stačí, když ji očistíte kartáčkem, rozříznete a vydlabete vnitřek se semínky. Na plný hrnec polévky vám bude stačit jedna malá nebo polovina nějaké větší. Na másle zpěňte půlku cibule, přidejte nakrájenou dýni a dva stroužky nasekaného česneku. Po chvilce vše zalijte vodou, polévka se dolévá ,jen' kelímkem smetany, takže s vodou nešetřete. Osolte, přidejte trochu chilli nebo nakrájenou feferonku, zázvor (asi centimetrový kousek prolisujte lisem na česnek), půl lžičky skořice a nechte vařit asi deset minut, dokud dýně nezměkne. Poté všechno důsledně rozmixujte ponorným mixérem, případně dochuťte a přilijte onen kelímek smetany na vaření. Servírujte se lžičkou zakysané smetany, která skvěle vyváží výraznou chuť polévky. Navrch můžete opražit dýňová semínka."
Ementálská pečeně podle Lucky B.
Potřebujete: 300 g kuřecích prsou, 200 strouhaného ementálu (eventuálně eidamské cihly), 200 ml šlehačky, sůl, barevný mletý pepř, kari (můžete nahradit mletou paprikou).
Postup: „Kuřecí prsa nakrájejte na menší steaky, okořeňte, ale šetřete se solí, slanost pokrmu dodá sýr. Pár minut kousky prudce restujte na olivovém oleji nebo na másle, aby nebyly zcela dopečené. Poté je naskládejte na hlubší plech nebo do zapékací misky, vydatně posypejte sýrem a vše zalijte šlehačkou. Dejte do trouby a při teplotě 180 °C zapékejte zhruba 15 minut. Jako příloha se nejlépe hodí šťouchané brambory se špetkou kmínu."
Pokud vás zaujala Janina dýňová polévka, bude se vám líbit i další redakční souboj, na který se můžete těšit zase za týden v úterý. Tentokrát pro vás totiž budeme mít nachystané tradiční i méně známé polévky!