Článek
Naše redaktorka zdraví Eva dostála svému zaměření, když upekla špaldovou mrkvovo-jablečnou bábovku a produkční Katka provoněla redakci rumem se svojí mramorovanou verzí. Oba recepty jsou léty prověřené, tak nebuďte bábovky a pusťte se do pečení!
Evina mrkvovo-jablečná bábovka
Potřebujete:350 g mouky (200 g celozrnné špaldové a 150 g polohrubé pšeničné), 100 g najemno nastrouhané mrkve, 150 g nahrubo nastrouhaných oloupaných jablek i se šťávou, 1 kypřicí prášek, 120 ml oleje, 2 vejce, 150 g přírodního cukru, 1 vanilkový cukr, 2 hrsti rozinek
Postup: Rozinky namočte do horké vody, do které jste přidali trochu rumu nebo citronové šťávy. Nastrouhejte mrkev a jablka. V míse ušlehejte vejce s cukrem, k tomuto základu přidejte olej, mouku s kypřicím prášek a vanilkový cukr. Vsypte nastrouhanou mrkev, jablka a namočené rozinky včetně tekutiny, ve které se máčely. Promíchejte. Pokud je směs příliš tuhá (záleží na šťavnatosti jablek a velikosti vajec), zřeďte trochou studené vody. Pak už jen těsto vlejte do bábovkové formy a pečte na 170 stupňů po dobu 50 minut.
Katčina rumová bábovka
Potřebujete: 300 g polohrubé mouky, 250 g cukru moučka, 4 vejce, 3/4 skleničky oleje, 3/4 skleničky vlažné vody, 1 vanilkový cukr, 1 kypřicí prášek, 5 polévkových lžic rumu (Kačka ale přiznala, že jich bylo spíš 7 :-)), 3 polévkové lžíce kakaa
Postup: Olej smíchejte s oběma cukry, zašlehejte vajíčka a střídavě přidávejte vodu s rumem a mouku s kypřicím práškem. Polovinu těsta obarvěte kakaem. Do vymazané a vysypané (nebo do silikonové) formy vlejte polovinu světlého těsta, překryjte polovinou tmavého a ještě jednou zopakujte se zbylými díly. Pečte asi 40 minut při 170 stupních.
Snažíte se tradiční moučníky odlehčit po Evině vzoru, nebo dáváte přednost klasice, jakou upekla Kačka?