Hlavní obsah

Souboj receptů: V hlavní roli voňavé bábovky!

Foto: Jakub Jurdič

Holky nejsou žádné bábovky, souboje se zhostily s elánem! A my potom jejich díla s ještě větším nadšením spořádali...Foto: Jakub Jurdič

Jak to vypadá, když se v souboji receptů utká tradiční, po rumu vonící bábovka, se svou zdravější špaldovou verzí? Možná budete překvapeni, ale dali jsme přednost vláčné mrkvové z celozrnné mouky!

Článek

Naše redaktorka zdraví Eva dostála svému zaměření, když upekla špaldovou mrkvovo-jablečnou bábovku a produkční Katka provoněla redakci rumem se svojí mramorovanou verzí. Oba recepty jsou léty prověřené, tak nebuďte bábovky a pusťte se do pečení!

Evina mrkvovo-jablečná bábovka

Potřebujete:350 g mouky (200 g celozrnné špaldové a 150 g polohrubé pšeničné), 100 g najemno nastrouhané mrkve, 150 g nahrubo nastrouhaných oloupaných jablek i se šťávou, 1 kypřicí prášek, 120 ml oleje, 2 vejce, 150 g přírodního cukru, 1 vanilkový cukr, 2 hrsti rozinek

Foto: Jakub Jurdič

Díky mrkvi a jablkům je bábovka krásně vláčnáFoto: Jakub Jurdič

Postup: Rozinky namočte do horké vody, do které jste přidali trochu rumu nebo citronové šťávy. Nastrouhejte mrkev a jablka. V míse ušlehejte vejce s cukrem, k tomuto základu přidejte olej, mouku s kypřicím prášek a vanilkový cukr. Vsypte nastrouhanou mrkev, jablka a namočené rozinky včetně tekutiny, ve které se máčely. Promíchejte. Pokud je směs příliš tuhá (záleží na šťavnatosti jablek a velikosti vajec), zřeďte trochou studené vody. Pak už jen těsto vlejte do bábovkové formy a pečte na 170 stupňů po dobu 50 minut.

Katčina rumová bábovka

Potřebujete: 300 g polohrubé mouky, 250 g cukru moučka, 4 vejce, 3/4 skleničky oleje, 3/4 skleničky vlažné vody, 1 vanilkový cukr, 1 kypřicí prášek, 5 polévkových lžic rumu (Kačka ale přiznala, že jich bylo spíš 7 :-)), 3 polévkové lžíce kakaa

Foto: Jakub Jurdič

Obarvením půlky těsta a následným střídáním s těstem světlým vytvoříte efektní mramorováníFoto: Jakub Jurdič

Foto: archiv firem

Ať už dáváte přednost klasické bábovkové formě nebo se vám líbí netradiční tvary, z těchto forem si určitě vyberete!Foto: archiv firem

Postup: Olej smíchejte s oběma cukry, zašlehejte vajíčka a střídavě přidávejte vodu s rumem a mouku s kypřicím práškem. Polovinu těsta obarvěte kakaem. Do vymazané a vysypané (nebo do silikonové) formy vlejte polovinu světlého těsta, překryjte polovinou tmavého a ještě jednou zopakujte se zbylými díly. Pečte asi 40 minut při 170 stupních.

Snažíte se tradiční moučníky odlehčit po Evině vzoru, nebo dáváte přednost klasice, jakou upekla Kačka?

Související témata:

Načítám