Hlavní obsah

Souboj receptů: Tři skvělé hrníčkové buchty!

Foto: Petr Makovička

Skvělé koláče předvedli Michal, Jana a... JanaFoto: Petr Makovička

Nebaví vás vážit mouku a cukr nebo šlehat sníh z bílků? Věřte, že ani jedno z toho nebudete při pečení dnešních receptů potřebovat. Jako váha vám totiž bohatě vystačí hrníček, a navíc si nezamažete takřka žádné nádobí!

Článek

Hrníčkové recepty patří mezi oblíbené právě pro svoji jednoduchost – „vážení“ je víc než jednoduché a chutě bývají stejně dobré, jako u mnohem náročnějších receptů. Přesvědčit se o tom můžete i u skvělých dnešních koláčů od Jany Ch., Michala a Jany N.

Kefírová buchta bez vážení od Jany Ch.

Na formu o průměru 24 cm potřebujete: 2–3 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice, 1/2 hrnku oleje, 4 cl rumu, 1 kefír (250 ml) – klidně i ochucený, 1/2 prášku do pečiva, 3 lžíce kakaa a tuk a hrubou mouku na vysypání formy. Na polevu je potřeba 1 hrnek cukru moučka, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce rozpuštěného másla, 2 lžíce másla a 2 lžíce rumu. Recept je „odvážený“ červenými hrníčky od jedné nejmenované kávy :-).

Foto: Petr Makovička

Jana odhrníčkovala buchtu s rumovou polevouFoto: Petr Makovička

Postup: „V míse smíchejte mouku, cukr, kakao a prášek do pečiva. Pak přidejte olej, rum a kefír, vše promíchejte a vlijte do vymazané a vysypané formy. Koláč pak pečte při 200 stupních asi 30 minut. Mezitím si nachystejte polevu – ta vznikne smícháním všech vyjmenovaných ingrediencí. Hotový koláč polijte polevou, nechte chvíli zchladnout, aby poleva ztuhla, a je hotovo.“

Podzimní buchta s jablky od Michala

Na formu s průměrem 26 cm potřebujete: 4 vejce, 1 hrnek cukru krupice, 2 hrnky polohrubé mouky, půl hrnku oleje, půl prášku do pečiva, 50 g lískových ořechů, 2 lžíce kakaa, čtvrt hrnku mléka, 4 jablka, hrst rozinek

Foto: Petr Makovička

Podzimní variaci na téma hrníček a já předvedl MichalFoto: Petr Makovička

Postup:„Příprava je hroooozně jednoduchá, takže doporučuji všem, kdo se pečení třeba ještě bojí. Vejce vyšlehejte s cukrem, přidejte olej, mléko, ořechy, kakao, jablka pokrájená na kostičky a rozinky. Dobře promíchejte, přisypte mouku, prášek do pečiva, těsto propracujte a nalijte do koláčové formy. Pečte při 180 stupních (v horkovzdušné troubě 165 stupních) 45 minut, nechte vychladnout a podávejte mlsounům. A pozor, koláč není ani moc sladký!“

Ovocný koláč s drobenkou od Jany N.

Na 1 hluboký plech potřebujete: 2 hrnky polohrubé mouky, hrnek mléka, hrnek cukru krupice, půl hrnku oleje (obyčejného stolního), 1 kypřicí prášek do pečiva a 2 vejce. Navrch: 1 velká sklenice (plechovka) meruňkového kompotu. Na drobenku: 2 hrnky polohrubé mouky, 2 hrnky cukru krupice, 2 polévkové lžíce másla.

Foto: Petr Makovička

Jana vsadila klasiku do hrníčku a vytvořila skvělý meruňkový koláč s drobenkouFoto: Petr Makovička

Postup: „Všechno, co je ,na plech', vyšlehejte dohromady, jen prášek do pečiva zašlehejte až jako poslední, jinak na pořadí nezáleží. Nalijte na pečicí papír do hlubšího plechu a poklaďte meruňkami, ony se trochu propadnou, ale to nevadí. Mouku a cukr s máslem na drobenku mačkejte dohromady v misce tak dlouho, až vám to přijde jako drobenka, pak tím posypejte vršek koláče. Pečte asi 25 minut na 180 stupňů, nejlépe v horkovzdušné troubě. A je to.“

Jaké hrníčkové recepty kolují jako legendy ve vaší rodině? Napište mi na jana.ch@prozeny.cz!

Související témata:

Načítám