Článek
Pórek je zelenina, která se dá použít na sto způsobů a vždy chutná skvěle! Ať už dáte pórek jen na chleba s máslem, uděláte z něj polévku nebo ho zapečete, nikdo nepohrdne. Kamila a Sabina se dnes utkaly v pórkovém klání – jedna se pustila do báječných těstovin, druhá vyrazila do boje s pórkovými palačinkami se sýrem. Která byla lepší?
Kamiliny penne s pórkem, ořechy a gorgonzolouFoto: Mona MartinůDíky estragonu a gorgonzole byly těstoviny příjemně aromatické
Na 4 porce potřebujete:300 g penne, širší plátek másla, lžíci olivového oleje, jeden pokrájený pórek, dva prolisované stroužky česneku, 100 g mrazeného hrášku, lžičku nasekaného čerstvého estragonu, šťávu z půlky citronu, kelímek crème fraîche, 150 g gorgonzoly, 100 g vlašských oříšků, sůl
Postup:Rozpalte pánev, nechte na ní rozpustit máslo, a pak přilejte lžíci olivového oleje. Pokrájený pórek a prolisovaný česnek restujte asi pět minut, pak přidejte hrášek, posekaný estragon a šťávu z přibližně půlky citronu. Ještě chvilku restujte, a pak přimíchejte crème fraîche, skoro celou gorgonzolu nakrájenou na malé kousky (zbytek si dejte stranou) a většinu oříšků posekaných nahrubo. Důkladně promíchejte a počkejte, až se sýr rozpustí. Nakonec dosolte.
Penne uvařte podle návodu a přesypte je do zapékací misky. Promíchejte s pórkovou směsí, posypte zbytkem gongonzoly a pár oříšky. Dejte ještě do trouby na zhruba deset minut zapéct, a máte hotovo!
Pórkové palačinky se sýrem podle Sabiny
Na 4 porce potřebujete: asi 100 g hladké mouky, 1 vejce, větší špetku soli, mléko (dle potřeby – já mám raději řidší těsto), půl malého pórku, 120 g nivy, 100 g sýru Brie, olej na smažení
Postup:Nejdříve si připravte těsto na palačinky, které ozvláštníte pórkem. Do mísy vsypte mouku, přidejte vejce, sůl, vlejte trochu mléka a umíchejte těsto bez hrudek. Dle potřeby přidávejte další mléko, dokud nebudete s hustotou těsta spokojení. Když máte těsto hotové, přidejte do něho na tenká kolečka nakrájený pórek a vmíchejte. Na pánvi rozpalte olej a usmažte na něm spíše větší palačinky. Hotové palačinky plňte nastrouhanou nivou a na plátky pokrájeným brie, poté je složte na čtvrtiny a ihned podávejte.
Máte rádi pórek? V jaké formě ho jíte nejčastěji a nejraději? Napište nám do diskuse!