Článek
Jahody jsou prostě fantastické a není snad nikdo, kdo by tohle voňavé sladké ovoce neměl rád. I proto jsme vám v posledních týdnech ukázali hned několik receptů, ve kterých můžete tento ovocný skvost využít (třeba tři super snadné jahodové moučníky). Dnes to jsou dva nepečené dezerty – dort s kokosem od Michala a smetanovo-jahodové želé od čtenářky Ilony. Kdo zvítězil?
Ilonino smetanovo-jahodové želé
Na želé potřebujete: 400 g jahod, 120 g moučkového cukru, 1 citron, 1 sáček želatiny, 250 ml smetany ke šlehání, 1 vanilkový cukr
Postup: Omyté jahody rozmixujte spolu s moučkovým cukrem, přidejte šťávu z jednoho citronu a vanilkový cukr. Smetanu ušlehejte do tuha a přimíchejte ji k jahodové směsi. V hrnci rozpusťte ve vodě želatinu (dle návodu na sáčku – výrobci se od sebe liší), kterou také přidejte ke směsi. Vše pečlivě zamíchejte, aby následně směs dokonale ztuhla. Poté jahodovou hmotu nalejte do formy na biskupský chlebíček, vypodložené potravinovou fólií. Nejlépe přes noc nechte ztuhnout v ledničce. Hotový dezert krájejte na plátky a ozdobte třeba jahodami, mátou nebo šlehačkou.
Jahodový dort s kokosem
Na formu s průměrem 22 cm potřebujete: 500 g čerstvých jahod, 250 g měkkého polotučného tvarohu, 3 kelímky zakysané smetany, 4 lžíce kokosu, 2 sáčky vanilkového cukru, 300 g dětských piškotů
Postup: Jahody omyjte a nakrájejte na čtvrtky. Do mísy dejte tvaroh, zakysané smetany, kokos i vanilkový cukr a krém dobře promíchejte. A pak už stačí vrstvit! Dortovou formu vyložte potravinovou fólií, dno pokryjte jednou vrstvou piškotů a ty pokryjte čtvrtinou náplně. Následují vrstvy piškotů, poloviny jahod, krému, piškotů, opět krému, znovu piškotů a nakonec druhé části jahod. Dejte do lednice na dvě hodiny odležet.
Máte rádi nepečené dezerty? Jaké děláte doma?