Článek
Jen málokdo umí na víkend nakoupit tak, aby se spotřebovalo opravdu všechno, a ještě v úterý nepřetékala lednice zbylou zeleninou či masem. Co s tím? Masovou směs. Hotovo budete mít během půl hodiny a zabijete dvě mouchy jednou ranou. A že nemáte přílohu? Vystačíte si s rýží nebo pečivem!
Vepřová směs se zeleninou podle Jany Ch.
Na 4 porce potřebujete: 500 g vepřového masa (plecko, kýta…), 1/2 menší cukety, 1 větší pórek, 1 plechovku (400 g) loupaných sterilovaných rajčat, 2 šalotky nebo 1 cibuli, 2–3 bílé nebo zelené papriky, 100 g solených arašídů, sůl, pepř, muškátový oříšek, oregano, slunečnicový olej na smažení.
Postup: „Do téhle směsi dávám zpravidla tu zeleninu, kterou zrovna najdu v lednici a která už třeba uvadá. V tomhle jídle je to totiž úplně jedno! Šalotku nakrájejte na půlměsíčky a zprudka ji orestujte na rozpáleném oleji. Maso nakrájejte na menší kousky, zlehka je osolte a opepřete a přidejte k šalotce.
Ve chvíli, kdy se povrch masa zatáhne, můžete sporák trochu stáhnout. K masu přidejte pokrájená rajčata včetně šťávy, ve které jsou naložená, a na kolečka nakrájený pórek a vše asi 15 minut duste, dokud maso nebude skoro měkké. Pak přidejte na kousky pokrájenou oloupanou cuketu a papriku, arašídy, podle chuti dokořeňte muškátovým oříškem, oreganem a pepřem, případně také špetkou chilli.
Vše dalších asi 10–15 minut duste, až bude maso úplně měkké a cuketa a papriky přitom zůstanou krásně křupavé. Pokud bude potřeba, můžete směs jednou za čas podlít trochou vody, aby se během dušení nepřipalovala a vznikla omáčka. Ze zeleniny ale klidně můžete přidat i jarní cibulku, čerstvá rajčata, lilek, pažitku či petrželku, nastrouhat jednu menší mrkev, přidat hlívu ústřičnou… prostě cokoli :-).“
Vepřové maso s omáčkou z hořčice, smetany a parmezánu od Kamily
Na 2 porce potřebujete: jednu velkou cibuli, dva stroužky česneku, dva vepřové řízky (asi 300 g), 250 g žampionů, 150 ml 12% smetany, 50 g másla, kremžskou nebo hrubozrnnou hořčici, estragon, 100 g parmezánu, sůl a pepř.
Postup: „Na másle krátce orestujte česnek nakrájený na plátky a cibuli pokrájenou na kostičky. Přidejte na plátky pokrájené žampiony a asi 5–10 minut duste. Pak přihoďte maso nakrájené na proužky (já maso v drtivé většině případů napřed osolím, opepřím a popráším grilovacím kořením). Pár minut restujte. Pak přilijte smetanu, přidejte dvě lžičky hořčice a případně také estragon – ten tomu dodá šmrnc (já jsem ho před dnešním soubojem bohužel nesehnala). Úplně nakonec do omáčky přisypte parmezán – nešetřete jím, je to totiž právě parmezán spolu s hořčicí, který dává omáčce chuť. Dosolte, opepřete čerstvě mletým pepřem a podávejte s jasmínovou nebo jakoukoli jinou rýží. Před servírováním jídlo ještě posypte parmezánem!“
Kuřecí směs s žampiony a pórkem podle Sabiny
Na 2 porce potřebujete: 2 kuřecí řízky (asi 300 g), půlku pórku, 180 g sterilovaných žampionů, 100 ml zakysané smetany, trochu olivového oleje, sůl a pepř.
Postup: „Není nic jednoduššího, a přitom dietního! Kuřecí maso nakrájejte na nudličky, pórek na tenké proužky a oboje orestujte na troše oleje. Poté vložte žampiony bez nálevu a na závěr přidejte zakysanou smetanu. Dobře promíchejte a okořeňte solí a pepřem. Tenhle recept je skvělý i pro malé děti (bez pepře, že?)!“
Co všechno dáváte do masových směsí vy? Podělte se o své tipy v diskusi pod článkem!