Článek
Mrkev je u nás velice oblíbená už proto, že je cenově dostupná a snadno sehnatelná po celý rok. Dnešní soupeřky se ale rozhodly, že dušená mrkev nebo mrkvový salát jsou již trochu nuda, a tak se pustily do originálnějších variací. Jana připravila křupavé placky s ořechy a dipem, který uchvátil celou redakci, Renata zase vyvážený slaný mrkvový koláč z listového těsta. Která z holek vyhrála?
Slaný mrkvový koláč podle Renči
Na 1 koláčovou formu o průměru 28 cm potřebujete: 500 g listového těsta, 4 větší mrkve, 1 stroužek česneku, 200 g tvrdého sýru (Renata použila kombinaci eidamu a čedaru), 200 ml smetany, 2 vejce, sůl, pepř, petrželku, 100 g dobré šunky
Postup: Troubu rozehřejte na 220 °C. Těsto vyválejte na plát silný asi 0,5 cm a vtlačte ho do formy tak, aby byla celá zakrytá. Přebytečné těsto odřízněte, dno propíchejte vidličkou nebo párátkem a dejte ho péct zhruba na 10 minut. Těsto má tendenci se nafukovat, proto je dobré ho zatížit například fazolemi.
Mrkev očistěte, pokrájejte na nudličky a v osolené vodě předvařte téměř doměkka. Okapanou a vychladlou mrkev rozložte na těsto. V misce smíchejte nastrouhaný sýr, šunku pokrájenou na kostičky, česnek nasekaný nahrubo, vejce rozšlehané se smetanou a petrželku nasekanou najemno. Osolte, opepřete a pomalu vlejte na předpečené těsto s mrkví. Koláč dejte zpátky do trouby a dopékejte ho zhruba 35 minut, dokud nebude mít krásně zlatavý a křupavý povrch.
Janiny mrkvové placky
Na 12 placek potřebujete: 500 g mrkve, 2 vajíčka, 70 g ovesných vloček, 50 g hladké mouky, 2 šalotky nebo 1 bílou cibuli, 50 g ořechů (nejvíce se hodí vlašské), 2 hrsti čerstvé hladkolisté petrželky, 3 lžíce olivového oleje, půl lžičky chilli vloček, sůl, pepř
Na dip potřebujete: 250 g tofu natural, 200 g sójové smetany, 4 lžíce mangového čatní, 2 lžičky mletého kari, sůl, pepř
Postup: Mrkve očistěte, nastrouhejte na hrubém struhadle a přebytečnou vodu vysušte kuchyňskou utěrkou. Ořechy, šalotku a petržel nasekejte najemno a přidejte k mrkvi. V míse vyšlehejte vajíčka, přisypte hladkou mouku a vypracujte těsto. Do těsta přidejte směs s mrkví, ovesné vločky, chilli, sůl, pepř dle chuti a důkladně propracujte.
Na pánvi rozpalte olej, lžící tvarujte placičky a opékejte z obou stran asi 2 minuty dozlatova. Tofu a sójovou smetanu rozmixujte dohladka, přidejte mangové čatní a kari. Dochuťte solí a pepřem. Placičky podávejte horké spolu se studeným dipem.
Máte rádi recepty s mrkví? Jaké mrkvové recepty doma vaříte? Napište nám do diskuse!