Článek
O tom, že nezdravé věci jsou zpravidla ty dobré, jste se během svého života určitě nejednou přesvědčili. Vařit zdravě, dietně, a přitom dobře jde ale taky. Co si jako odlehčenou večeři vaří naše redaktorky?
Kuskusový salát od Blanky
Na 2 porce potřebujete: 100 g kuskusu, 2 dl vroucí vody, hrst sterilovaných nebo uvařených fazolí, 50 g balkánského sýru, 1/2 červené papriky, 1 rajče, 2 ředkvičky, černé olivy, hrst sterilovaného hrášku a kukuřice, 1 lžíci olivového oleje, 1 stroužek česneku podle chuti a potřeby sůl a pepř.
Postup: „Kuskus nasypte do misky, zalijte ho horkou vodou a nechte asi 5 minut odstát, až nabobtná a změkne. Aby vaše večeře měla především bílkoviny, přidejte do ní fazole a nakrájený balkánský sýr. Pak přidejte hodně zeleniny: na kostičky nakrájenou červenou papriku, rajčata, ředkvičky, černé olivy a pro barevnost také hrášek s kukuřicí. Vše smíchejte se lžící olivového oleje, do něhož jste předtím přimíchali prolisovaný stroužek česneku. Dochuťte solí a pepřem (zejména solí ale šetřte!) a podávejte. Pro chladné večery doporučuji čerstvou zeleninu nahradit teplou variantou salátu: kuskus smíchejte s mraženou, na pánvi na lžíci oleje připravenou zeleninou.“
Pokud máte rádi kuskusové saláty, nenechte si ujít ani ten s rajčaty a tuňákem od Jany Ch. z článku Souboj receptů: Rajčatové variace.
Treska pečená se zeleninou od Jany Ch.
Na 2 porce potřebujete: 2 filety z tresky nebo jiné mořské ryby, 1 rajče, 1/2 papriky, kousek pórku, 2 lžíce olivového oleje, sůl, pepř a provensálské koření nebo tymián. Před nákupem také zkontrolujte, jestli máte doma alobal!
Postup: „Je to jednoduché a dobré! Rybí filety zlehka osolte a opepřete a potřete z obou stran olivovým olejem. Z alobalu odtrhněte dva větší čtverce, které potřete zbytkem oleje. Doprostřed alobalu položte rybu, navrstvěte na ni na kolečka nakrájené rajče a pórek a na kostičky nakrájenou papriku. Posypte špetkou provensálského koření nebo tymiánu, alobal uzavřete do měšce a vložte asi na 30 minut do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia. Přílohu si zvolte sami – mně třeba stačí jen ona upečená zelenina přelitá výpekem z alobalu, hodí se ale i brambory nebo tmavá bagetka.“
Skvělé jsou i Michalovy tipy z článku Večeře téměř bez práce? Z alobalu!.
Tofu s rajčaty a rýží od Sabiny
Na 2 porce potřebujete: jedno balení tofu natural, 6 rajčat (větších cherry), 3 stroužky česneku, olivový olej, kvalitní sójovou omáčku, majoránku, oblíbenou rýži (já jsem použila bio rýži natural).
Postup: „Tento recept jsem si vypůjčila od svého manžela vegetariána. Nejlepší je nejdříve naložit tofu a nechat ho několik hodin v lednici, ale není to bezpodmínečně nutné. Tofu nakrájejte na úzké nudličky, vložte ho do mísy a zalijte sójovou omáčkou. Propasírujte česnek, nakrájejte rajčata na čtvrtiny a spolu s majoránkou a olivovým olejem přidejte k tofu. Promíchejte a uložte do lednice. Dejte vařit rýži dle návodu na obalu a těsně před koncem varu prohřejte směs s tofu na pánvičce. Servírujte buď smíchané s rýží, nebo odděleně. Dobrou chuť!“
Tipy na další skvělé a jednoduché večeře najdete v článku Souboj receptů: Dietní večeře.
Jaké lehké a dietní večeře si doma chystáte vy? O svoje tipy se můžete podělit v diskusi pod článkem nebo na e-mailu jana.ch@prozeny.cz!