Hlavní obsah

Souboj receptů: Báječné dobroty na piknik

Foto: Mona Martinů

Dnešní souboj vám nepřinese dva, ale rovnou čtyři tipy na báječná jídla na piknik!Foto: Mona Martinů

Pikniková sezona je v plném proudu, a tak je na čase oprášit recepty, které se hodí, sbalit hotové dobroty do košíku a jít se opalovat na deku někam do přírody!

Článek

Milujete pikniky? My také! A proto v redakci nebyla o dobré tipy nouze! Dnes si to v souboji rozdala fotoeditorka Greta a redaktorka Renata. Renata měla tolik nápadů, že připravila rovnou tři báječné variace, Greta se zase rozhodla nás okouzlit úžasnými plackami s lososem. A vítěz?

Renatina variace pomazánek a dipů

Lilkovo-arašídová pomazánka

Na pomazánku potřebujete: 1 lilek, hrst pražených solených arašídů, sůl, citron, pepř

Postup:Lilek oloupejte, nakrájejte na kousky nebo kolečka a osolte. Nechejte ho chvíli odležet, aby pustil vodu. Pak ho orestujte na pánvi s trochou oleje tak, aby změkl. Do elektrického mixéru dejte část arašídů a rozsekejte je na pastu. Pak přidejte lilek a znovu rozmixujte. Dochuťte solí, pepřem a trochou citronu, poté přisypejte ještě arašídy vcelku. Pomazánku dejte na plátky tmavého rohlíku. Množství arašídů přizpůsobte velikosti lilku a chuti.

Foto: Mona Martinů

Pomazánky i dip se skvěle hodí nejen na piknik, ale třeba i jako jednohubky na rodinnou oslavuFoto: Mona Martinů

Celerová pomazánka s mrkví

Na pomazánku potřebujete: asi půlku středního celeru, 3 mrkve, šťávu z jednoho citronu, sůl, 2 lžíce majonézy, 2 lžíce tvarohu

Postup:Celer a mrkev oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Již během strouhání pokapejte citronovou šťávou, aby celer nehnědl. Pak vše promíchejte s asi polovinou tvarohu a dvěma velkými lžícemi majonézy. Nakonec dosolte a případně ještě přidejte citronovou šťávu, aby pomazánka dostala osvěžující chuť. Pomazánku podávejte ideálně vychlazenou na pečivu.

Dip z nivy a tvarohu

Na dip potřebujete: 125 g tvarohu, 2 lžíce majonézy, 3 stroužky česneku, 100 g nivy, sůl, pepř

Postup: Do tvarohu přidejte majonézu a nadrobenou nivu a utřete do hladké hmoty. Pak přidejte prolisovaný česnek, sůl a pepř. Dip můžete podávat na pečivu, ale i s proužky mrkve, řapíkatého celeru a okurky, zbavené semínek – tak jsme to udělali i v tomto případě.

Gretiny placky s avokádem a lososem

Na porce potřebujete:140 g hladké mouky, 1/2 lžičky mleté papriky, lžičku prášku do pečiva, 1 lžíci krupicového cukru, 2 velká vejce, 100 ml mléka, 200 g konzervované kukuřice, 2 jarní cibulky nakrájené na kolečka, hrst hladkolisté petrželky, 4 lžíce rostlinného oleje

K podávání: 2 zralá avokáda, šťávu z limety, sůl a pepř, 200 g uzeného lososa

Foto: Mona Martinů

Placky s lososem a avokádem tentokrát dostaly celou redakci. Vyzkoušíte je?Foto: Mona Martinů

Postup: Z mouky, prášku do pečiva, papriky, cukru, vajec a mléka vytvořte hladké těsto. Směs nechte chvíli odpočinout, pak do ní přisypejte nakrájenou cibulku, přecezenou kukuřici a nahrubo nasekanou petržel. Vše promíchejte a dejte opékat na pánev na rozpáleném oleji.

Avokádo oloupejte, zbavte pecky, nakrájejte a rozmixujte na jemnou pastu. Tu dochuťte limetkou, solí a pepřem. Hotové placky osušte od oleje, potřete vrstvou avokádové pasty a pokryjte trochou uzeného lososa.

Chodíte na pikniky? Jaké jsou vaše oblíbené dobroty, které si berete s sebou?

Načítám