Článek
Ač se obvykle všichni snažíme, aby naše strava byla pestrá a nápaditá, každý máme svá oblíbená jídla, která se v našich jídelníčcích objevují více než často. Snídaně bývají ukázkovým případem.
Rozhodli jsme se proto posnídat v redakci a následně své oblíbené snídaně nechat zhodnotit nutričními specialistkami. Co na ně říkaly Jitka Freibauerová a Zuzana Komůrková ze studia Výživou ke změně?
Michalův tvaroh s kávou
Náš vedoucí redakce Michal měl po ránu naspěch. Stihl proto posnídat pouze kávu a kelímek ochuceného bio tvarohu s jogurtem.
Jitka: „Energetická hodnota snídaně by měla být přibližně 20–30 % z celkového denního energetického příjmu. Tedy asi 125 g tvarohu s jogurtem je nedostatečné. Určitě bych obzvláště u muže přidala sacharidy – kváskový chléb, müsli – a kus ovoce.“
Zuzana: „Nejdříve bych doporučovala doplnit tekutiny. Pokud rádi snídáte mléčné výrobky, nevolte ty, které jsou již ochucené, je v nich zbytečně přidaný cukr a další látky. Raději volte kvalitní bílý jogurt bez ohledu na obsah tuku, klidně 10%, nebo řeckého typu či tvaroh.“
Nataliino müsli s kávou a donutem
Redaktorka nákupů Natalie si dopřála královskou snídani. Ke kávě a bílému jogurtu s křupavým müsli a banánem si ještě jako sladkou tečku dala čokoládový donutek.
Jitka: „Pokud Natalie není v redukčním režimu, v zásadě bych s touto snídaní souhlasila. Jestli si v průběhu dne dopřát něco sladkého, snídaně je k tomu ideální příležitost. Opět bych ale vytkla nedostatek tekutin po ránu.“
Zuzana: „U mě by asi Natálie neprošla. Kupovanou smaženou koblihu bych do jídelníčku nezařadila vůbec a u křupavého müsli bych musela znát přesné složení. Doporučím připravit si domácí müsli z oříšků a semínek, případně vloček a sušeného ovoce s trochou medu.“
Katčina míchaná vajíčka a mátový čaj
Do práce samozřejmě chodíme za střízliva. Redaktorka vaření Katka ale zrovna měla chuť na snídani naslano, a tak si připravila svoji oblíbenou snídani na kocovinu. Na jejím talíři se objevila míchaná vajíčka s cibulkou a chilli, k nimž si uvařila čaj z čerstvé máty.
Jitka: „U Katky také není příliš co vytknout. S míchanými vajíčky k snídani se dá vcelku souhlasit. Velmi chválím za čaj z čerstvé máty. Máta je protizánětlivá, protivirová a stimuluje trávení.“
Zuzana: „Katka je asi můj největší favorit! Vajíčka jsou výborným zdrojem bílkovin, které tělo dokáže výborně využít. Zapomeňte na již přežité spojení vajec se zvýšeným cholesterolem! Zejména domácí vejce doporučuji k snídani všemi deseti.“
Denisiny máčené vločky a cola
Po ránu často bojuji s časem, proto jsem si snídani připravila už večer. Takzvané overnights oats jsou jemné vločky zalité mlékem, které se přes noc nechají uležet v lednici, aby nasákly a zkašovitěly. Já jsem si k nim ještě nakrájela mango a přimíchala arašídové máslo, kešu, rozinky, dýňová a lněná semínka, a to vše zapila dietní colou.
Jitka: „Denisina snídaně je dobrá, rozmanitá a celkem vyvážená. Absolutně se ale nedá schválit po ránu konzumace syceného nápoje slazeného umělým sladidlem. Zvolte raději čerstvou ovocnou šťávu. Kromě sladké chuti vám dodá i energii, kterou zřejmě očekáváte od coly.“
Zuzana: „Overnight oats jednoznačně prima! Zkuste si je někdy připravit třeba i z jiných vloček než ovesných. V obchodech najdete vločky amarantové, jahelné, pohankové či quinoové. Zabít kvalitní snídani v této podobě colou light je ale šílenost. Pokud už potřebujete kofein, dejte si kvalitní espreso a k němu velkou sklenici vody.“
Co snídáte vy?